x
x

Maslinovo ulje utječe na sitost

  27.03.2013.

Technische Universität München i University of Vienna provelo je istraživanje tijekom 3 mjeseca pri čemu su ispitanici uzimali 500 mg niskomasnog jogurta s 4 različite vrste masnoća; svinjska mast, maslac, repičino ulje te maslinovo ulje.

Maslinovo ulje utječe na sitost
Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprječavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice te na taj način dulje održavaju razinu šećera u krvi.

Rezultati su pokazali da maslinovo ulje najviše utječe na povišenje razine hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti u odnosu na ostale vrste masnoća. Nadalje, pri unosu maslinovog ulja nije došlo do povećanja tjelesne mase ispitanika.

Također, prilikom uspoređivanja ulja repice i maslinovog ulja, koji imaju sličan sastav masnih kiselina, uočeno je da ključni čimbenik sama aromatska skupina masnih kiselina. Nadalje, uočen je važan utjecaj na održavanje razine šećera u krvi. Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprječavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice te na taj način dulje održavaju razinu u krvi. Analizom maslinovog ulja iz različitih dijelova svijeta utvrđeno je da talijansko maslinovo ulje sadrži najveće količine povoljnih sastojaka.

Autori studije naglašavaju kako će nova saznanja doprinijeti razvoju niskomasnih proizvoda koji će pružati jednaki osjećaj sitosti kao i proizvodi bogati mastima.

www.vitamini.hr