x
x

SAD: veći unos maslinovog ulja povezan s nižim kardiovaskularnim rizikom

  Marija Škrlec, mag. pharm

  08.03.2020.

Veći unos maslinovog ulja povezan je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih u SAD-u, pokazalo je opservacijsko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

SAD: veći unos maslinovog ulja povezan s nižim kardiovaskularnim rizikom

Gotovo 93.000 američkih zdravstvenih djelatnika izvijestilo je o unosu maslinovog ulja ispunjavajući dnevnike prehrane svake 4 godine počevši od 1990. godine. Tijekom praćenja od približno 24 godine, 10,5% sudionika doživjelo je značajne kardiovaskularne događaje: moždani udar, infarkt miokarda ili smrt uzrokovanu kardiovaskularnom bolešću.

Nakon prilagodbe za dob, kardiovaskularne čimbenike rizika i drugih prehrambenih sastavnica, pokazalo se je da su oni, koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja dnevno, imali 14% niži rizik od kardiovaskularnog događaja od onih koji su konzumirali maslinovo ulje manje od jednom mjesečno.

Istraživači su procijenili da je zamjena 5 g margarina za 5 g maslinovog ulja dnevno povezana s 6% nižim rizikom za kardiovaskularne bolesti, dok je zamjena majoneze maslinovim uljem povezana sa smanjenjem rizika od 7%.

U analizi podgrupe veći unos maslinovog ulja povezan je s nižim razinama upalnih biomarkera.