x
x

Ponovni osip u liječenoj Lyme boreliozi nastaje zbog reinfekcije

  19.11.2012.

Razlog ponavljanja prvog stadija Lyme borelioze, Erytheme migrans je najvjerojatnije reinfekcija, a ne relaps bolesti zbog nedovoljnog liječenja infekcije u prvom stadiju bolesti, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

Ponovni osip u liječenoj Lyme boreliozi nastaje zbog reinfekcije

Istraživači iz New York - a analizirali su 17 bolesnika koji su imali 22 para uzastopnih epizoda prvog stadija Lyme borelioze, Eritheme migrans, uzrokovanih bakterijom Borrelia burgdorferi. Sve epizode su liječene standardnom antibiotskom terapijom.

Niti jedan od parova uzastopnih epizoda nije imao isti ospC genotip tako da su istraživači zaključili da je kod bolesnika došlo do reinfekcije s drugim sojem borelije. Dodatno su primijetili da su se sve reinfekcije dogodile nakon jedne godine od prve infekcije, što je dodatno potkrijepilo tezu da se radi o reinfekciji.

Uredništvo časopisa je istaknulo da iako baterija B. bugdoferi može perzistirati godinama u tijelu u neliječenih bolesnika, snaga dokaza je protiv perzistentne infekcije u osoba s Lyme boreliozom liječenih antibioticima.