x
x

Lymeska bolest na području Bjelovarsko-bilogorske županije

  02.09.2013.

Prikaz Lymeske bolesti na području Bjelovarsko-bilogorske županije – zanemariva ili zanemarena bolest, objavljen je u Infektološkom glasniku.

Lymeska bolest na području Bjelovarsko-bilogorske županije
Lymeska bolest nikako nije zanemariva bolest, pa ne bi trebala biti niti zanemarena.

Cilj rada je upozoriti na nepotpuno prijavljivanje Lymeske bolesti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U radu su korišteni podaci Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Retrospektivno su analizirani evidentirani slučajevi Lymeske bolesti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Istraživanje se odnosi na petogodišnje razdoblje (2007. – 2011.). Analizirani su podaci po spolu, dobi, vremenu razbolijevanja i mjestu prebivališta za svakog oboljelog. Uspoređeni su osnovni epidemiološki podaci iz ove Županije s onima iz Hrvatske.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljena su 32 oboljela uz prosječni godišnji pobol od 4,46/100 000, dok je u Hrvatskoj u istom petogodišnjem razdoblju registrirano 2 128 oboljelih uz pobol od 6,51/100 000. Dvije trećine bolesnika bili su muškog spola, za razliku od podataka za Hrvatsku gdje je omjer spolova podjednak. Najviše registriranih bolesnika bilo je u razdoblju od svibnja do kolovoza, dok je u Hrvatskoj to razdoblje produženo do listopada.

Obzirom na ekološke osobine Bjelovarsko-bilogorske županije za pretpostaviti je da je stvarni broj oboljelih od Lymeske bolesti znatno veći, ali je moguće da je zanemareno prijavljivanje oboljelih. Lymeska bolest nikako nije zanemariva bolest, pa ne bi trebala biti niti zanemarena.

Darko Ropac, Mirjana Holubek, Vesna Grgić, Ina Srašević