x
x

Konzumacija jogurta u trudnoći

  01.10.2011.

Rezultati najnovijeg istraživanja otkrivaju da konzumacija jogurta s niskim udjelom masti tijekom trudnoće može uzrokovati astmu i peludnu groznicu (alergijski rinitis) kod djeteta.

Konzumacija jogurta u trudnoći

Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja da li masne kiseline iz prehrambenih proizvoda mogu zaštititi djecu od razvoja alergijskih bolesti.

Znanstvenici su analizirali unos mlijeka i mliječnih proizvoda tijekom trudnoće te pratili prevalenciju astme i alergijskog rinitisa kod djece.

Rezultati su pokazali da konzumacija mlijeka u trudnoći štiti od razvoja astme kod djece. No, djeca čije su majke jele voćni jogurt s niskim udjelom masti tijekom trudnoće imale su 1.6 puta veću vjerojatnost da razviju astmu do 7 godine života. Također, ta su djeca imala i veću vjerojatnost od pojave alergijskog rinitisa.

Ovo je prva studija koja se bavila povezanošću konzumacije jogurta tijekom trudnoće i pojave astmatičnih i alergijskih simptoma kod djece.

Potrebna su daljnja istraživanja da se pronađe pravi razlog svega navedenog - da li su to komponente jogurta ili pridružene prehrambene navike trudnica.

Izvor: European Lung Foundation