x
x

Kronična bol povezana s ubrzanim starenjem mozga

  10.05.2024.

Posljedice kronične mišićno-koštane boli mogu se proširiti daleko izvan fizičke nelagode, potencijalno dovodeći do bržeg starenja mozga, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno online u časopisu Nature Mental Health.

Kronična bol povezana s ubrzanim starenjem mozga

Autore ovog istraživanja zanimalo je kako usporiti starenje mozga kod pacijenata s kroničnom muskuloskeletnom boli.

Koristeći strukturne MRI podatke više od 9000 odraslih osoba s osteoartritisom koljena (OAK) iz UK Biobank, istraživači su razvili model dobi mozga kako bi usporedili dob mozga pojedinca s njihovom kronološkom dobi. Osobe s osteoartritisom koljena pokazale su mnogo bržu stopu starenja mozga od zdravih pojedinaca.

Ubrzanom starenju mozga uvelike je pridonio hipokampus, a predviđalo je smanjenje pamćenja i pojavu demencije tijekom praćenja. Istraživači su identificirali gen koji je jako izražen u glijalnim stanicama kao mogući genetski čimbenik za ubrzano starenje mozga.

Mišićno koštana bol (CMP) pogađa više od 40% svjetske populacije i pokazalo se da ima štetan učinak na kognitivne funkcije, iako točni mehanizmi ostaju nejasni. Prethodna istraživanja sugeriraju da su upalni markeri povezani sa starenjem mozga viši u bolesnika s mišićno koštanom boli, što ukazuje na vezu između starenja mozga i mišićno koštane boli.

Kako bi to dodatno istražili, autori studije su istraživali obrasce starenja mozga u zdravim skupinama i skupinama s četiri uobičajena tipa mišićno koštane boli - kronična bol u koljenima, kronična bol u leđima, kronična bol u vratu i kronična bol u kuku.

Koristeći svoj model starosti mozga, istraživači su primijetili značajno povećano starenje mozga ili "predviđenu dobnu razliku" samo kod osoba s osteoartritisom koljena (P < 0,001). Opažanje je potvrđeno u neovisnom skupu podataka (P = 0,020), što ukazuje na obrazac ubrzanja starenja mozga specifičan za osteoartritis koljena.

Ovo je ubrzanje prvenstveno potaknuto ključnim regijama mozga uključenim u kognitivnu obradu, uključujući hipokampus i orbitofrontalni korteks, te je bilo u korelaciji s padom longitudinalnog pamćenja i rizikom od demencije.

Ovi podaci također sugeriraju da bi gen SLC39A8, koji je visoko izražen u glijalnim stanicama, mogao biti ključni genetski čimbenik koji podupire ovo ubrzanje.

Autori su otkrili specifičnost ubrzanog starenja mozga kod pacijenata s osteoartritisom koljena i pružili longitudinalne dokaze koji upućuju na sposobnost našeg markera starenja mozga da predvidi budući pad pamćenja i povećan rizik od demencije.