x
x

Imunizacija je spasila najmanje 154 milijuna života u proteklih 50 godina

  27.04.2024.

Velika značajna studija koju će objaviti The Lancet otkriva da su globalni napori na imunizaciji spasili procijenjenih 154 milijuna života – ili što je ekvivalentno 6 života svake minute svake godine – tijekom posljednjih 50 godina. Velika većina spašenih života – 101 milijun – bili su životi dojenčadi.

Imunizacija je spasila najmanje 154 milijuna života u proteklih 50 godina

Studija, koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija, pokazuje da je imunizacija najveći pojedinačni doprinos bilo koje zdravstvene intervencije kako bi se osiguralo da dojenčad ne samo dočekaju svoj prvi rođendan, već i da nastave voditi zdrav život u odrasloj dobi.

Od cjepiva uključenih u studiju, cijepljenje protiv ospica imalo je najznačajniji utjecaj na smanjenje smrtnosti dojenčadi, čineći 60% života spašenih zahvaljujući imunizaciji. Ovo će cjepivo vjerojatno i u budućnosti najviše pridonositi sprječavanju smrti.

U proteklih 50 godina cijepljenje protiv 14 bolesti (difterije, Haemophilus influenzae tipa B, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, ospica, meningitisa A, hripavca, invazivne pneumokokne bolesti, dječje paralize, rotavirusa, rubeole, tetanusa, tuberkuloze i žute groznice) izravno je doprinijelo smanjenju smrtnosti dojenčadi za 40% na globalnoj razini i za više od 50% u afričkoj regiji.

Studija je pokazala da je za svaki život spašen imunizacijom dobiveno prosječno 66 godina potpunog zdravlja – s ukupno 10,2 milijarde godina punog zdravlja stečenih tijekom pet desetljeća. Kao rezultat cijepljenja protiv dječje paralize više od 20 milijuna ljudi koji bi inače bili paralizirani danas može hodati, a svijet je na rubu iskorijenjivanja dječje paralize.

Studija je objavljena uoči 50. obljetnice Proširenog programa imunizacije (EPI) i najopsežnija je analiza globalnog i regionalnog utjecaja programa na zdravlje u proteklih pet desetljeća.

Studija naglašava da je manje od 5% dojenčadi u svijetu imalo pristup rutinskoj imunizaciji kada je EPI pokrenut. Danas je 84% dojenčadi zaštićeno s 3 doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) – globalnog pokazatelja pokrivenosti imunizacijom.

Kako bi povećao pokrivenost imunizacijom, UNICEF, nabavlja više od 2 milijarde doza cjepiva svake godine. Također radi na distribuciji cjepiva do zadnje milje, osiguravajući da čak i udaljene i nedovoljno opskrbljene zajednice imaju pristup uslugama imunizacije.

Godine 2000., Gavi, Vaccine Alliance, koji uključuje WHO, UNICEF i Zakladu Bill & Melinda Gates (BMGF) kao temeljne članove osnivače, stvoren je kako bi proširio utjecaj EPI-ja i pomogao najsiromašnijim zemljama u svijetu da povećaju procjepljenost i proširiti opseg zaštite od sve većeg broja bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom. Gavi je pomogao u zaštiti cijele generacije djece i sada osigurava cjepiva protiv 20 zaraznih bolesti, uključujući cjepivo protiv HPV-a i cjepiva protiv izbijanja ospica, kolere, žute groznice, ebole i meningitisa.

Budući da studija pokriva samo utjecaj cijepljenja na zdravlje protiv 14 bolesti, broj spašenih života zahvaljujući cijepljenju je konzervativna procjena, a ne potpuni prikaz utjecaja cjepiva na spašavanje života. Društveni, ekonomski ili obrazovni utjecaji na zdravlje i dobrobit tijekom 50 godina također su pridonijeli daljnjem smanjenju smrtnosti. Danas postoje cjepiva za zaštitu od više od 30 bolesti opasnih po život.

Globalni programi imunizacije pokazali su što je moguće kada mnogi dionici, uključujući šefove država, regionalne i globalne zdravstvene agencije, znanstvenike, dobrotvorne organizacije, agencije za pomoć, tvrtke i zajednice rade zajedno.