x
x

I trudnice se mogu cijepiti protiv kolere

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  09.06.2017.

Kolera je ozbiljna infekcija probavnog sustava uzrokovana toksigenim sojevima bakterije Vibrio cholerae, a širi se fekalnom kontaminacijom vode i hrane. Bolesti je povezana s lošim sanitarnim uvjetima i nedostatkom čiste vode.

I trudnice se mogu cijepiti protiv kolere

Dosad su se tri cjepiva protiv kolere kvalificirala pri WHO (World Health Organisation): monovalentno oralno cjepivo s mrtvom bakterijom i rekombinantnom podjedinicom kolera B toksina te dva bivalentna oralna cjepiva s mrtvim bakterijama serogrupa 01 i 0139. Studije su pokazale da su ova cjepiva sigurna za korištenje, ali samo je mali dio sigurnosnih procjena učinjen na trudnicama tijekom izbijanja kolere. U opservacijskoj kohortnoj studiji tijekom izbijanja kolere u Malawiju promatrano je 835 trudnih žena koje su primile cjepivo i isto toliko trudnica koje nisu primile cjepivo. Rezultati studije nisu pokazali povećan rizik od spontanog pobačaja niti urođenih defekata kod djece trudnica koje su primile cjepivo.

U druge dvije studije, jedna na Zanzibaru, druga u Gvineji, također nisu nađene statistički značajne razlike u pojavi spontanih pobačaja ili bilo kakvih malformacija fetusa.

U endemskim područjima trudne žene su u opasnosti od infekcije kolerom koja može uzrokovati tešku dehidrataciju i, posljedično, gubitak fetusa. Prvenstveno treba provesti sanitarne mjere, poput osiguravanja čiste vode što često nije moguće, stoga WHO preporuča cijepljenje.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexIbuxin RapidMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: