x
x

Prevencija alergijskih bolesti

  27.04.2024.

Istraživanje prevencije alergijskih bolesti danas je od velikog interesa, posebno zato što se prve smetnje atopijske naravi javljaju vrlo rano, već u prvoj godini života. Suočavajući se s problemom prevencije važno je prethodno definirati skupinu djece s većim rizikom za razvoj atopije kako bi se posebna pažnja mogla usmjeriti upravo na njih.

Prevencija alergijskih bolesti

Prevalencija alergijskih bolesti pokazuje brzu tendenciju rasta diljem svijeta. Na početni brzi porast respiratornih alergija zabilježen u industrijaliziranom svijetu uskoro se nadovezuje i porast prevalencije atopijskog dermatitisa i nutritivnih alergija, isto se događa u industrijaliziranim zemljama i u zemljama u razvoju. Identificiranje mehanizama kojima bi se u ranom djetinjstvu prevenirale alergije značajno bi smanjilo teret bolesti kasnije u životu i smanjilo bi morbiditet i mortalitet uzrokovan anafilaksijom.

Preventivne mjere možemo podijeliti u primarne, sekundarne i tercijarne. Primarnom prevencijom djelujemo na sprječavanje senzitizacije na pojedine alergene. Dokazi sugeriraju da izbjegavanje pojedinih alergena u hrani tijekom trudnoće ili dojenja neće značajno utjecati na razvoj alergije u potomka. Poželjno je rano uvođenje namirnica s visokim alergenim potencijalom u prehranu doječeta (kikiriki, mlijeko, jaja).  Svakako je primarna prevencija od najvećeg interesa i predstavlja cilj prevencije. Genetika igra važnu ulogu u razvoju alergijskih bolesti. Međutim, brzi porast prevalencije alergijskih bolesti diljem svijeta ne može se objasniti isključivo specifičnim mutacijama, tj. genetičkom podlogom. Epigenetika je drugi važan mehanizam u razvoju alergija kojim čimbenici okoliša mijenjaju način ekspresije gena bez direktnog utjecaja na promjene u sekvenci DNA. Stoga su intrauterini okoliš, prehrana, zagađenje, tj. kvaliteta zraka i okoliša segmenti interesa mjera primarne prevencije.  

Sekundarna prevencija usmjerena je na bolesnike s već postojećim alergijama u svrhu širenja senzitizacijskog profila. Mjere profi laktične ekspozicije posebice aeroalergena uz farma kološki tretman i specifičnu desenzitizaciju čine osnove sekundarne profilakse.

Tercijarnoj prevenciji alergijskih bolesti cilj je sma njiti rizik anafilaksije i inducirati toleranciju. Izbjega vanje potencijalnih alergena te primjena samoinjekto ra adrenalina neki su od temeljnih alata tercijarne pre vencije.

Barbara Kvenić