x
x

Liječenje alergija na hranu i anafilaksije povezane s hranom

  02.03.2024.

Ovaj klinički pregled, objavljen na JAMA Network, sažima epidemiologiju, patofiziologiju, kliničku prezentaciju, prevenciju, dijagnozu i liječenje alergije na hranu posredovane IgE-om i anafilaksije povezane s alergijom na hranu na proteine hrane i glikane hrane, posebno galaktozu-α-1,3-galaktozu (alfa-gal) u alfa-gal sindromu.

Liječenje alergija na hranu i anafilaksije povezane s hranom

Alergijske reakcije povezane s hranom, posredovane IgE-om, mogu uzrokovati koprivnjaču, crvene oči, začepljenost nosa, oticanje orofaringeusa, otežano disanje, čak i anafilaksiju unutar nekoliko sekundi nakon izlaganja alergenu. Smrtni slučaj zbog anafilaksije povezane s hranom je rijedak (0,04 smrti na milijun godišnje).

Procjenjuje se da 7,6% djece i 10,8% odraslih ima alergije na proteine ​​hrane posredovane IgE-om u SAD-u. Alergije na hranu posredovane IgE-om mogu uzrokovati anafilaksiju i smrt. Odgođeni alergijski odgovor posredovan IgE-om na hranu-ugljikohidrat galaktozu-α-1,3-galaktozu (alfa-gal) u mesu sisavaca pogađa približno 96 000 do 450 000 osoba u SAD-u i trenutno je vodeći uzrok s hrana -povezanom anafilaksijom u odraslih.

U SAD-u, 9 namirnica odgovorno je za više od 90% alergija na hranu posredovanih IgE-om – školjke i rakovi, mliječni proizvodi, kikiriki, orašasti plodovi, riba, jaja, pšenica, soja i sezam. Kikiriki je vodeći uzrok smrtonosne i gotovo smrtonosne anafilaksije u SAD-u povezan s hranom, a slijede ga orašasti plodovi i školjke. Procjenjuje se da je stopa smrtnosti od anafilaksije uzrokovane hranom u SAD-u 0,04 na milijun godišnje.

Alfa-gal sindrom, koji je povezan s ubodima krpelja, sve je češći uzrok anafilaksije uzrokovane hranom posredovane IgE-om. Seroprevalencija senzibilizacije na alfa-gal kreće se od 20% do 31% u jugoistočnom SAD-u.

Samoinjicirajući epinefrin prva je linija liječenja anafilaksije uzrokovane hranom. Osnova upravljanja IgE-alergijom na hranu je izbjegavanje uzroka alergena u hrani. Postoje nove imunoterapije za desenzibilizaciju na jednu ili više namirnica, s jednim trenutno odobrenim oralnim imunoterapijskim proizvodom za liječenje alergije na kikiriki od strane US Food and Drug Administration (FDA).

Alergije na hranu posredovane IgE-om, uključujući odgođene alergijske reakcije posredovane IgE-om na crveno meso u alfa-gal sindromu, česte su u SAD-u i mogu uzrokovati anafilaksiju i rijetko smrt. IgE-posredovana anafilaksija na hranu zahtijeva hitno liječenje injekcijom epinefrina. I alergija na proteine ​​u hrani i liječenje alfa-gal sindroma zahtijevaju izbjegavanje alergene hrane, dok alfa-gal sindrom također zahtijeva izbjegavanje ugriza krpelja.