x
x

Zagreb više nije među top 20 europskih gradova po uporabi droga

  23.03.2024.

Rezultati najvećeg europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda iz 2023. objavljeni su 20. ožujka od strane europske grupacije SCORE i EU agencije za droge (EMCDDA). Porast detekcije kokaina u oko 50 europskih gradova zauzima središnje mjesto u ovogodišnjoj studiji, nastavljajući uzlazni trend uočen od 2016. Po prvi put, predstavljeni su međunarodni podaci (npr. iz Brazila, Novog Zelanda, SAD-a) i napravljene su usporedbe s europskim lokacijama.

Zagreb više nije među top 20 europskih gradova po uporabi droga

Projekt je analizirao otpadne vode u 88 europskih gradova iz 24 zemlje (23 EU + Turska) kako bi se istražila ponašanja konzumenata droga u tim gradovima. Studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda u slivnim područjima postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u razdoblju od tjedan dana između ožujka i svibnja 2023. U uzorcima otpadnih voda od oko 55.6 milijuna ljudi analizirani su tragovi pet stimulansa (kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA/ecstasy i ketamin) i kanabisa.

Uz stalni porast detekcije kokaina, najnoviji rezultati pokazuju novi porast otkrivanja MDMA, nakon mješovite slike u prethodnoj analizi. Za amfetamin i kanabis vidljivi su različiti obrasci, dok za metamfetamin više od polovice gradova izvješćuje o smanjenju otkrivanja. Unatoč tome što se rezultati znatno razlikuju među lokacijama istraživanja, važno je napomenuti da je svih šest ispitivanih ilegalnih droga pronađeno u gotovo svakom gradu koji je sudjelovao u istraživanju. U usporedbi s ranijim analizama, uočena je manja razlika u navikama uzimanja droga između velikih i malih gradova za neke droge.

Grupacija SCORE provodi godišnje kampanje praćenja otpadnih voda od 2011. godine, kada je sudjelovalo 19 gradova iz 10 zemalja te su ispitivana četiri stimulansa. Sedamdeset i tri grada sudjelovala su u najmanje pet godišnjih kampanja praćenja otpadnih voda od 2011., što je omogućilo analizu vremenskih nizova.

Ključni rezultati 2023.

Kokain: Ostaci kokaina u otpadnim vodama i dalje su najveći u gradovima zapadne i južne Europe (osobito u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj), ali tragovi su pronađeni i u većini istočnoeuropskih gradova, gdje se i dalje primjećuje određeni porast. Od 72 grada koji su imali podatke za 2022. i 2023., 49 je prijavilo porast, 13 gradova nije prijavilo nikakvu promjenu, a 10 gradova je prijavilo pad. U usporedbi s lokacijama istraživanja izvan EU-a, gradovi u Brazilu, Švicarskoj i SAD-u pokazuju slične razine uporabe kao europski gradovi s najvećim opterećenjem.

(Zagreb nije među 20 europskih gradova po dnevnoj potrošnji kokaina; 567.95 mg na 1000 stanovnika)

Metamfetamin: Tradicionalno koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, ova droga je sada prisutna i u Belgiji, istočnoj Njemačkoj, Španjolskoj, Cipru, Nizozemskoj i Turskoj te nekoliko sjevernoeuropskih zemalja (npr. Danska, Litva, Finska i Norveška). Od 67 gradova s podacima za 2022. i 2023., više od polovice (39) prijavilo je smanjenje ostataka, 15 povećanje i 13 stabilnu situaciju. Drugdje su količine metamfetamina bile vrlo niske do zanemarive, iako su zabilježena neka povećanja u srednjoeuropskim gradovima (npr. u Austriji i Sloveniji). Dva grada s najvećim opterećenjem nalaze se u Češkoj, a slijede gradovi u Njemačkoj, Slovačkoj i Turskoj.

Amfetamin: Razina ostataka amfetamina znatno je varirala, a najveće količine prijavljene su u gradovima na sjeveru i istoku Europe (Belgija, Njemačka, Nizozemska, Finska i Švedska). Mnogo niže razine pronađene su u gradovima na jugu, iako najnoviji podaci pokazuju neka blaga povećanja u Španjolskoj i na Cipru. Od 65 gradova s podacima o ostacima amfetamina za 2022. i 2023., 26 je prijavilo porast, 26 pad, a 13 stabilnu situaciju.

(Zagreb nije među 20 europskih gradova po dnevnoj potrošnji amfetamina; 98.29 mg na 1000 stanovnika)

MDMA: Od 69 gradova s podacima za 2022. i 2023., 42 su prijavila povećanje detekcije MDMA (uglavnom u sjevernoj Europi), 16 smanjenje (uglavnom u gradovima u južnoj i srednjoj Europi), a 11 stabilnu situaciju. Najveća količina MDMA pronađena je u otpadnim vodama u gradovima u Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Nizozemskoj.

(Zagreb nije među 20 europskih gradova po dnevnoj potrošnji MDMA; 27.27 mg na 1000 stanovnika)

Ketamin: Podaci iz 2023. otkrili su relativno niske razine ostataka ketamina u komunalnim otpadnim vodama koje je prijavilo 49 gradova, ali sa znakovima povećanja u više od polovice gradova s dostupnim podacima. Od 22 grada koji imaju podatke o ostacima ketamina za 2022. i 2023. godinu, 12 je prijavilo porast, 8 stabilno stanje i 2 pad. Najveća količina ketamina pronađena je u otpadnim vodama u gradovima Belgije, Španjolske, Francuske i Nizozemske. Ketamin je prvi put uključen u ovu studiju 2022., nakon znakova povećane dostupnosti i uporabe ketamina u Europi.

Kanabis: Najveća količina metabolita kanabisa THC-COOH pronađena je u gradovima zapadne i južne Europe, osobito u Češkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Sloveniji. U 2023. uočeni su različiti trendovi, pri čemu je 20 od 51 grada prijavilo porast od 2022., a 15 pad.

(Zagreb nije među 20 europskih gradova po dnevnoj potrošnji MDMA; 85.68 mg na 1000 stanovnika)

Varijacije po gradovima: Za kokain, metamfetamin i MDMA, za razliku od prethodnih godina, nisu uočene značajnije razlike u usporedbi rezultata iz velikih i malih gradova. To sugerira da se, u nekim slučajevima, ‘urbani’ obrasci uporabe droga mogu proširiti na manje gradove. Za preostale tri analizirane supstance i dalje postoje razlike, u skladu s rezultatima iz prethodnih godina.

Tjedni obrasci: Analiza otpadnih voda može otkriti fluktuacije u tjednim obrascima uporabe ilegalnih droga. Više od tri četvrtine gradova pokazalo je veće ostatke droga često povezanih s rekreacijskim obrascima uporabe (kokain, ketamin, amfetamin i MDMA) tijekom vikenda (petak-ponedjeljak). Za razliku od toga, ostaci kanabisa i metamfetamina bili su ravnomjernije raspoređeni kroz tjedan.

Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA kaže: ‘Praćenje otpadnih voda vrijedan je vodeći pokazatelj koji nudi rano upozorenje o novim prijetnjama zdravlju i promjenama trendova. Potvrđujući mišljenje da su droge posvuda, današnja studija otkrila je svih šest analiziranih tvari na gotovo svih 88 lokacija. Također je otkrila sve veće sličnosti u navikama o drogama između velikih i malih gradova. Nadzor otpadnih voda sada nam pruža sve veći uvid u dinamiku uporabe i opskrbe drogama te je moćan alat za jačanje spremnosti u suočavanju s izazovima koji se stalno mijenjaju. Kako u srpnju postajemo nova agencija s većim ovlastima, veselimo se daljnjem razvoju naših analiza otpadnih voda u EU i, s našim partnerima, poboljšanju pokrivenosti u državama članicama.’

Izvornik: emcdda.europa.eu