x
x

Sobe za konzumaciju droga

  22.12.2023.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) – objavio je vodič: Migranti i droge: zdravstveni i društveni odgovori i izvješće Sobe za konzumaciju droga

Sobe za konzumaciju droga

U EMCDDA-ovom izvješću Sobe za konzumaciju droga, iste su opisane kao stručno nadzirani zdravstveni objekti, u kojima osobe koje koriste droge mogu konzumirati supstance u sigurnijim i higijenskim uvjetima, bez straha od pravnih posljedica ili uhićenja. Ključne funkcije ovih prostora, uključujući nadzor medicinski obučenog osoblja, usmjerene su na smanjenje šteta i rizika povezanih s konzumacijom droga.

Važnost raznolikosti soba za konzumaciju droga ističe se kao ključan aspekt, s obzirom da se ovi prostori prilagođavaju lokalnim potrebama i regulatornim okvirima. U 11 europskih država te u Australiji, Kanadi, Meksiku i SAD-u postoji više od 140 zakonski odobrenih soba za konzumaciju droga, a neke od njih nastale su kao odgovor na krizu predoziranja opioidima/fentanilom.

Osobe koje se upuštaju u rizičnu uporabu droga, posebno one s preprekama u pristupu medicinskoj i/ili društvenoj podršci, uključujući beskućnike, čine primarnu ciljnu skupinu ovih usluga. Pravni i operativni okviri soba za konzumaciju droga variraju, a iste mogu djelovati kao dio javne zdravstvene ustanove ili nevladine organizacije, s financiranjem obično osiguranim od strane lokalnih vlasti.

Unatoč tome, uvođenje soba za konzumaciju droga izaziva kontroverze u određenim sredinama, često popraćene dugotrajnim javnima raspravama. Ove sobe uglavnom se postavljaju u urbanim sredinama s problemima povezanima s javnom uporabom droga i predoziranjem. Ključni elementi uspješnog postavljanja i vođenja ovih soba uključuju sudjelovanje zajednice, lokalnih vlasti te suradnju između različitih dionika.

Osoblje soba za konzumaciju droga ima ključnu ulogu u pružanju usluga, uključujući edukaciju o sigurnoj uporabi droga, nadzor, hitne intervencije i pomoć korisnicima. Sobe za konzumaciju droga nude različite usluge podrške i mogu se organizirati kao usluge integrirane u druge zdravstvene ustanove, specijalizirane samostalne lokacije ili mobilne jedinice. Unatoč izazovima poput radnog vremena, kapaciteta i pristupa sobama za konzumaciju droga, uključivanje korisnika usluga u oblikovanje programa može značajno poboljšati kvalitetu pruženih usluga.