x
x

Zdravi životni stilovi u borbi protiv sindroma iritabilnog crijeva

  23.02.2024.

Ako se osobe pridržavaju većeg broja zdravih stilova života, vjerojatnost nastanka sindroma iritabilnog crijeva (IBS) je manja, objavljeno je u online izdanju časopisa Gut.

Zdravi životni stilovi u borbi protiv sindroma iritabilnog crijeva

Fai Fai Ho i suradnici procijenili su povezanost između zdravog načina života i učestalosti IBS-a. Analiza je uključila 64 268 odraslih osoba u dobi od 37 do 73 godine bez dijagnoze IBS-a na početku (2006. do 2010.), a praćeni su do 2022. (prosječno praćenje, 12,6 godina).

Istraživači su otkrili da 11,8 % sudionika nije imalo zdrav način života, 32,1 % je prijavilo jedan zdravi stil ponašanja, 34,1 % dva, a 21,9 % je prijavilo tri do pet zdravih stilova ponašanja na početku istraživanja.

Rizik za pojavu IBS-a smanjivao se s povećanjem broja zdravog načina ponašanja (prilagođeni omjeri opasnosti [aHRs] za jedno 0,79, dva 0,64 i 0,58 za tri do pet zdravih životnih stilova). Uočene su značajne nezavisne inverzne povezanosti s incidencijom IBS-a za one koji nisu nikada pušili (aHR, 0,86), visoku razinu intenzivne tjelesne aktivnosti (aHR, 0,83) i koji su imali kvalitetan san (aHR, 0,73). Nije bilo značajnih interakcija između ovih povezanosti i dobi, spola, statusa zaposlenja, geografskog položaja, gastrointestinalne infekcije, endometrioze, pozitivne obiteljske anamneze na IBS ili načina života.

Potrebni su stalni napori i podrška i pojedincima i zajednici kako bi se promicalo usvajanje pet korisnih stilova života (zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, kvalitetan san, upravljanje stresom i ograničen unos alkohola i nepušenje) među općom populacijom za prevenciju IBS-a, ali i za druge zdravstvene dobrobiti.