x
x

Pad upotrebe duhana unatoč pritiscima duhanske industrije

  20.01.2024.

Globalno postoji 1,25 milijardi odraslih korisnika duhana, prema najnovijim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Trendovi u 2022. pokazuju kontinuirani pad stope upotrebe duhana na globalnoj razini. Otprilike 1 od 5 odraslih u svijetu konzumira duhan u usporedbi s 1 od 3 u 2000. godini.

Pad upotrebe duhana unatoč pritiscima duhanske industrije

Najnovije procjene trendova duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljene su prošlog tjedna.

Izvješće pokazuje da 150 zemalja uspješno smanjuje upotrebu duhana. Brazil i Nizozemska bilježe uspjeh nakon što su proveli MPOWER mjere kontrole duhana, pri čemu je Brazil postigao relativno smanjenje od 35% od 2010., a Nizozemska je na rubu postizanja cilja od 30%.

SZO poziva zemlje da nastave provoditi politike kontrole duhana i nastave se boriti protiv uplitanja duhanske industrije.

Trenutačno regija jugoistočne Azije Svjetske zdravstvene organizacije ima najveći postotak stanovništva koje puši od 26,5%, a ne zaostaje ni europska regija s 25,3%. Izvješće pokazuje da se do 2030. predviđa da će europska regija SZO-a imati najviše stope na globalnoj razini s prevalencijom od nešto više od 23%. Stope pušenja među ženama u europskoj regiji SZO-a više su nego dvostruko veće od globalnog prosjeka i smanjuju se puno sporije nego u svim drugim regijama.

Iako su se brojke stalno smanjivale tijekom godina, svijet će dosegnuti 25% relativnog smanjenja upotrebe duhana do 2025. godine, nedostižući dobrovoljni globalni cilj smanjenja od 30% u odnosu na početnu vrijednost iz 2010. godine. Samo 56 zemalja u svijetu postići će ovaj cilj, što je četiri zemlje manje od posljednjeg izvješća 2021.

Prevalencija upotrebe duhana malo se promijenila od 2010. u nekim zemljama, dok šest zemalja još uvijek bilježi porast upotrebe duhana: Kongo, Egipat, Indonezija, Jordan, Oman i Republika Moldavija.

Istraživanja zemalja dosljedno pokazuju da djeca u dobi od 13 do 15 godina u većini zemalja koriste duhanske i nikotinske proizvode. Kako bi zaštitila buduće generacije i osigurala da se uporaba duhana nastavi smanjivati, SZO će ovogodišnji Svjetski dan bez duhana posvetiti zaštiti djece od utjecaja duhanske industrije.

Sljedeći mjesec zemlje će se sastati u Panami na 10. zasjedanju Konferencije stranaka Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC) na kojoj će duhanska industrija pokušati utjecati na globalnu zdravstvenu politiku.