x
x

Štetni učinci e-cigareta

  16.10.2023.

Elektronički sustavi za dostavu nikotina (ENDS - Electronic nicotine delivery systems) obično se nazivaju elektroničke cigarete ili e-cigarete, U široj javnosti. „E-cigareta“ označava skupinu proizvoda koji se značajno razlikuju u pogledu oblika, mogućnosti i funkcionalnosti. Nikotin u bilo kojem obliku izaziva ovisnost.

Štetni učinci e-cigareta
Uporaba e-cigareta povezana je s povećanjem broja otkucaja srca i krvnog tlaka.

Sve više mladih, do sada nepušača, započinju s konzumacijom e-cigareta kao nekom vrstom zabave, nesvjesni štetnih posljedica tog proizvoda, a i mogućnosti prelaska na konvencionalne cigarete te u konačnici ovisnosti.

Podaci Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD) provedenog 2019. godine otkrivaju visoku prevalenciju korištenja e-cigareta – 40 % za životnu prevalenciju i 14 % za uporabu u posljednjih mjesec dana – uz to da oni koji nikada nisu pušili (cigarete) pokazuju veće udjele ovog ponašanja od povremenih pušača i redovitih pušača. Iako istraživanje nije sadržavalo upit oko sadržaja e-cigareta, vjerojatno je da visok udio e-cigareta uključuje nikotin i moguće je da je ukupno korištenje nikotina među adolescentima opet u porastu. Ovaj problem zahtijeva dodatna istraživanja s obzirom na potencijalne javnozdravstvene posljedice.

E-cigarete su elektronički uređaji koji zagrijavanjem tekućine nikotina, raznih aditiva, aroma i propilen glikola proizvode aerosol koji udisanjem ulazi u organizam. 

U početku se smatralo kako su e-cigarete zdravije od običnih cigareta, međutim istraživanja su pokazala da su jednako, a u nekim slučajevima čak i štetnije od konvencionalnih cigareta. Štetni spojevi koji nastaju zagrijavanjem e-tekućine poput acetaldehida, akroleina i formaldehida utječu na dišni i srčanožilni sustav, izazivaju upalu i oksidativni stres te mogu izazvati oštećenje pojedinih organa. Provedenim istraživanjima utvrđeno je da svakodnevna konzumacija e-cigareta ima velik toksični učinak te time udvostručuje rizik od nastanka srčanožilnih bolesti i srčanog udara. Prisutnost teških metala kao što su kadmij i olovo u aerosolu e-cigareta mogu imati kancerogena svojstva, dok razne arome poput cinamaldehida mogu imati kardiotoksične učinke.

Uporaba e-cigareta povezana je s povećanjem broja otkucaja srca i krvnog tlaka. Elektroničke cigarete također su povezane s raznim upalama, oksidativnim stresom, žilnim ozljedama, aterosklerozom te endotelnom disfunkcijom. Korisnici e-cigareta imaju čak 1,79 puta veću mogućnost od nastanka srčanog udara od nepušača, dok pušači običnih cigareta imaju 2,72 puta veću vjerojatnost. 

Konzumacijom e-cigareta, čestice koje se u organizam unose udisanjem mogu uzrokovati iritaciju pluća koja može dovesti do upale. Na taj način oštećuju pluća sužavanjem bronha koji dovode zrak u pluća i iz njih te mogu uzrokovati bronhitis i nastanak ožiljaka. Također, povećana je mogućnost nastanka astme, ali i pogoršanja već postojeće. Osim oštećenja pluća, nikotin šteti razvoju mozga, sužava arterije i podiže krvi tlak. Jedna od najčešćih ozljeda pluća povezana s konzumacijom e-cigareta je EVALI (e-cigarette and vaping-associated lung injury). EVALI je akutna ili subakutna respiratorna bolest koja može biti izrazito teška i opasna po život, upalni odgovor dišnog sustava koji nastaje zagrijavanjem i aerosolizacijom ulja koje se taloži u alveolarnom prostoru. Posljedice su ove bolesti difuzno oštećenje alveola, fibrinozni pneumonitis te pneumonija praćena bronhitisom. Pretpostavlja se da je glavni uzrok EVALI-ja acetat vitamin E. 

Neki od simptoma ove bolesti su kronični kašalj, kratak dah, bol u prsima, teško disanje, bol u trbuhu, umor, povraćanje, mučnina, proljev, vrućica, zimica ili gubitak tjelesne mase. Budući da se EVALI još uvijek smatra novom bolesti, njezin je tijek nepredvidiv. Od svih prijavljenih slučajeva, 96 % pacijenata bilo je hospitalizirano, uključujući i one koji su umrli. Liječenje se temelji na preporukama stručnjaka i ovisi o težini bolesti. Primarno liječenje je primjena antibiotika i antivirusnih lijekova dok se infekcija ne povuče te konzumacija kortikosteroida koji pomažu kod upale pluća. Kod težih slučajeva bit će potreban respirator.

Posljednjih su nekoliko godina elektroničke cigarete postale iznimno popularne, posebno među mladima. Od velike je važnosti regulacija e-cigareta, na koju se treba usredotočiti. E-cigarete brzo se mijenjaju, a propisi bi trebali osigurati standarde sigurnosti i kakvoće.

Dijana Mayer