x
x

Posjećuju li liječnici web stranice farmaceutske industrije?

  20.12.2023.

Liječnici posjećuju mrežne stranice farmaceutskih kompanija kako bi saznali više o novim lijekovima pri čemu najviše traže informacije o kliničkim ispitivanjima. Mnogi liječnici temelje svoje povjerenje u te mrežne stranica ako postoji neovisna provjera objavljenog sadržaja, objavljeno je u rezultatima online ankete koje je proveo FirstWord.

Posjećuju li liječnici web stranice farmaceutske industrije?
U svakodnevnom radu liječnika ključna je identifikacija pouzdanih stručnih web stranica na kojima mogu pronaći točne informacije

Prema rezultatima ankete:

• Gotovo 40% liječnika spominje da je glavni razlog posjete web stranicama farmaceutskih kompanija dobivanje informacija o novim lijekovima

• Četrdeset posto liječnika posjećuje farmaceutsku web stranicu na tjednoj bazi

• Skoro polovica ispitanika u anketi smatra učinkovitost ijekova i podatke o kliničkim ispitivanjima najvrjednijim informacijama na web stranicama farmaceutske industrije

Neovisna provjera sadržaja je najvažnija, a navodi je gotovo polovica anketiranih liječnika

Liječnici moraju biti u korak s informacijama o najnovijim lijekovima i kliničkim podacima, smjernicama za liječenje i ostalim važnim informacijama.

Pouzdane internetske platforme ključni su resurs za liječnike kojima nedostaje vremena za pretraživanje. U njihovom radu je ključna identifikacija pouzdanih web stranica na kojima mogu pronaći točne informacije.

Farmaceutske web stranice su često riznice informacija koje nude informacije o propisivanju lijekova, kliničke podatke, detalje o programima podrške pacijentima i edukativne sadržaje uključujući i tečajeve kontinuirane medicinske edukacije za produljenje licence za samostalni rad.

U istraživanju je anketirano 272 liječnika iz SAD-a i EUR5 (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) o njihovim stavovima o web stranicama farmaceutskih kompanija. Izabrani su liječnici iz sljedećih specijalizacija: kardiologiji, endokrinologiji, neurologiji, onkologiji i reumatologiji.

U svim specijalnostima, tri glavna razloga zbog kojih su liječnici posjećivali web-mjesta farmaceutskih tvrtki su dobivanje informacija o novim farmaceutskim proizvodima, pristup informacijama o propisivanju lijekova i traženje edukativnih izvora i kliničkih podataka. Polovica reumatologa i 40% kardiologa izjavilo je kako su posjećivali farmaceutske web stranice kako bi pristupili informacijama o propisivanju lijekova. Među onkolozima, 43% ih je navelo da posjećuju web-mjesta farmaceutskih proizvoda kako bi pristupili informacijama o propisivanju, dok je 34% reklo da to čine kako bi potražili mogućnosti edukacije i kliničke podatke. Samo 15% onkologa izjavilo je da koristi ove web stranice za pristup informacijama o propisivanju lijekova, u usporedbi s prosjekom od 33%. Međutim, vjerojatnije je da će onkolozi posjetiti web stranice farma industrije u odnosu na ostale specijaliste (8% vs. 3%).

Većina liječnika različitih specijalista posjećuje mrežne stranice farmaceutskih tvrtki u profesionalne svrhe bilo tjedno (40%) ili mjesečno (34%). Samo 9% svih ispitanika izjavilo je da posjećuju ove web stranice svakodnevno, dok ih 17% koristi rijetko ili nikada. Onkolozi su izvijestili da će češće od drugih stručnjaka koristiti farmaceutske web stranice, s 12% njih svakodnevno, a 45% tjedno.

Najveće promjene koje bi liječnici željeli vidjeti na mrežnim stranicama farmaceutskih kompanija odnose se na dubinu i kvalitetu informacija, navelo je 25% ispitanika. Posebni zahtjevi su detaljnije objašnjenje ishoda kliničkih studija, uključujući i pozitivne i negativne rezultate i informacije o sigurnosti primjene lijekova, te izravan pristup recenziranoj znanstvenoj literaturi. Transparentnost i objektivnost ključan su problem za 17% anketiranih liječnika, s posebnim zahtjevima za jasnim i nepristranim znanstvenim informacijama.

Funkcionalnost i značajke farmaceutskih web-mjesta rangirane su na trećem mjestu po važnosti, a 16% ispitanika traži korisnije značajke kao što su kodiranje bojama za sigurnost lijekova, učinkovitiji dizajn, obrasce za jednostavnu prijavu nuspojava i izravne poveznice na najvažnije informacije. Ovo se odnosi i na jednostavniju navigaciju web-stranicom kako bi brzo i jednostavno mogli pronaći informacije o propisivanju i odgovore na pitanja o sigurnosti primjene lijeka kao i jednostavnije procedure prijave jer bi tako brzo mogli pristupiti resursima koji su im potrebni.

Liječnici su također zatražili više kliničkih informacija, poput usporednih studija između lijekova i terapijskih studija praćenja koje bi im omogućile donošenje boljih odluka o liječenju. Zatražili su i više materijala za podršku pacijentima i to edukativnih materijala kako bi se poboljšala adherencija kao i više informacija o programima podrške pacijentima.

Što se tiče profesionalnog angažmana, specifični zahtjevi uključuju novosti o kongresima i sudjelovanjima, redovite web konferencije i jednostavne načine kontaktiranja i komuniciranja s medicinskih predstavnicima.

Izvor: FirstWord