x
x

Istraživanje prehrambenih navika prema programima vjernosti u dućanima

  19.12.2023.

Programi vjernosti mogu pružiti vrijedan izvor podataka o ponašanju kupaca. Na taj način se mogu prepoznati trendova u preferencijama potrošača i razviti ciljana marketinška strategija.

Istraživanje prehrambenih navika prema programima vjernosti u dućanima

U istraživanju objavljenom u časopisu JMIR korištena je nova tehnika analize podataka kako bi se otkrili obrasci ponašanja kupnje tijekom vremena i te analiziralo koje skupine proizvoda se najčešće kupuju. Na taj način su istraživači identificirati skupine kupaca s jedinstvenim obrascima kupnje.

Analizirani su podaci iz programa vjernosti velikog finskog lanca supremarketa i to 7.251 nositelja kartice koji su pristali na korištenje svojih podataka. Podaci su agregirani tijekom 52 tjedna i klasificirani u 55 skupina proizvoda.

Agregirana analiza podataka je otkrila nekoliko tipičnih obrazaca kupnje, uključujući:

  • Visoku potrošnju mesa: Kupci koji su kupili značajnu količinu mesnih proizvoda pokazali su različite vremenske profile, pri čemu su neki pokazali dosljednu potrošnju mesa tijekom cijele godine, drugi su doživjeli rast ili smanjenje kupnje mesa, a pojedinci su pokazali i sezonske varijacije.
  • Visoka potrošnja voća i povrća: Kupci koji su kupili značajnu količinu voća i povrća također su pokazali različite vremenske profile, uključujući stabilan unos, porast ili smanjenje unosa i sezonske fluktuacije.
  • Visoka učestalost kupnje: Kupci koji su često kupovali pokazali su preferencije za različite skupine proizvoda, pri čemu su neki naglašavali mesne i mliječne proizvode, drugi su više kupovali voće i povrće, a neki potrošaći su favorizirali prerađenu hranu i pića.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da se podaci vjernosti mogu iskoristiti za stjecanje vrijednih uvida u prehrambene navike pacijenata i potencijalne zdravstvene rizike. Zdravstveni radnici bi mogli iskoristiti ove rezultate u različitim prehrambenim intervencijama i strategijama te promicanju zdravih prehrambenih navika.