x
x

Pet serviranja voća i povrća dnevno za zdravlje

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  08.03.2021.

Prema objavljenoj opservacijskoj studiji i metaanalizi iz časopisa Circulation, pet serviranja voća i povrća dnevno, konkretno tri obroka voća i dva obroka povrća dnevno daju najbolji pozitivni efekt u smanjivanju mortaliteta.

Pet serviranja voća i povrća dnevno za zdravlje

Istraživači su analizirali rezultate iz zdravstvene studije praćenja medicinskih sestara i zdravstvenih radnika. Više od 100.000 zdravstvenih radnika je redovito ispunjavalo upitnik i bili su praćeni do 30 godina. Za to vrijeme gotovo trećina ispitanika  je umrla.

Nakon multiple prilagodbe, najveći benefit u mortalitetu je viđen za konzumaciju pet  serviranja dnevno u usporedbi sa dva serviranja dnevno (hazard ratio  0,88). Konzumacija više od pet serviranja voća dnevno nije bila povezana s većim smanjenjem rizika. Također, konzumacija škrobnog povrća, voćnih sokova ili krumpira nije bila povezana sa smanjenim mortalitetom. Slični rezultati su dobiveni metaanalizom na 25 studija.

Urednici zaključuju da u post COVID svijetu u kojem su upitne zdrave prehrambene navike i pod negativnim utjecajem zbog karantene, nešto treba učiniti po pitanju epidemije nezdrave prehrane.