x
x

Pravo liječnika na štrajk zajamčeno je međunarodnim pravom

  30.11.2023.

Glavna skupština Stalnog odbora europskih liječnika (CPME) izrazila je zabrinutost zbog akcije vlade Ujedinjenog Kraljevstva kojom se želi ograničiti pravo liječnika na štrajk i sve većeg korištenja „liječničkih pomoćnika“. Stoga CPME poziva sve nacionalne vlade da osiguraju liječnicima ostvarivanje njihovih socijalnih prava, uključujući pravo na štrajk zajamčeno međunarodnim pravom.

Pravo liječnika na štrajk zajamčeno je međunarodnim pravom

CPME je zabrinut da zakoni poput britanskog Zakona o štrajku krše pravo liječnika na štrajk. Zakon daje vladi Ujedinjenog Kraljevstva ovlasti da gotovo bez konzultacija donese propise koji definiraju minimalnu uslugu, čime bi se praktički potkopao legitiman štrajk.

Minimalne razine usluga važna su tema etičkih razmatranja liječnika, što CPME podržava, ali ovaj bi Zakon potkopao prava radnika na zastupanje i mogao bi onemogućiti sindikate da učinkovito predstavljaju svoje članove.

Dr. Christiaan Keijzer, predsjednik CPME-a je rekao: “Europski liječnici su suglasni da zaslužuju pristojne i zakonite radne uvjete. Tamo gdje to nije postignuto, liječnici imaju pravo zahtijevati uspostavljanje tih uvjeta. Propisi predviđaju da se to može provesti bez ugrožavanja sigurnosti pacijenata. Pozivamo sve nacionalne vlade da osiguraju liječnicima ostvarivanje njihovih socijalnih prava, uključujući pravo na štrajk zajamčeno međunarodnim pravom.

CPME također izražava potporu kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog njihove zabrinutosti i protivljenja trendu zamjene liječnika s 'liječničkim pomoćnicima' što može utjecati na sigurnost pacijenata s neizvjesnim i potencijalno teškim zdravstvenim implikacijama.