x
x

Dijagnoza i liječenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti u starijih osoba

  16.10.2023.

Manje od polovice starijih osoba s poremećajem pažnje ima dijagnosticiran poremećaj, a mnogi se nikada ne liječe. Ako se poremećaj deficita pažnje (ADHD) ne liječi mogu se razviti negativne posljedice kao što su gubitak posla, smanjene razine prihoda, nisko obrazovanje i poteškoće u održavanju odnosa.

Dijagnoza i liječenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti u starijih osoba

Liječnici primarne zdravstvene zaštite ili obiteljske medicine često su u najboljoj poziciji za dijagnosticiranje ADHD-a kod starijih osoba. Međutim, teško je razlikovati simptome ADHD-a od simptoma drugih stanja starenja kao što je blago kognitivno oštećenje, a nedostaje i literatura o najboljim praksama za probir i liječenje u ovoj populaciji.

Odrasli obično imaju simptome kao što su kronična zaboravljivost, rastresenost ili odugovlačenje i osjećaj unutarnjeg nemira, umjesto vidljivijeg hiper ponašanja koje se vidi kod djece.

Kako bi procijenio mogućnost ADHD-a, kliničar može dati pacijentu test probira od šest stavki koji postavlja pitanja kao što je koliko je često tijekom prethodnih 6 mjeseci imao problema s dovršavanjem zadataka ili pamćenjem sastanaka. Ako prijave poteškoće u četiri ili više od šest područja u kratkom pregledu, kliničari mogu prijeći na dulji alat za pregled od 18 stavki koji je razvila Svjetska zdravstvena organizacija.

Međutim, kako bi se postavila konačna dijagnoza ADHD-a, pacijent mora prijaviti trajne poteškoće u najmanje dva aspekta života: na poslu, kod kuće ili u društvenim situacijama. I moraju pokazati da su te tegobe počele prije 12. godine.

ADHD je često udružen s drugim poremećajima mentalnog zdravlja kao što su depresija, bipolarni poremećaji, anksiozni poremećaji i poremećaji ovisnosti.

Očiti znakovi ADHD-a kod pacijenta mogu biti posljedica drugog stanja poput hipertireoze ili dijabetesa. Treba odvojiti dovoljno vremena da se točno shvati što se događa. Postavljanje dijagnoze ADHD-a dugotrajan je proces.

U liječenju često se propisuju lijekovi koji pomažu u upravljanju simptomima ADHD-a. To može uključivati ​​stimulanse, kontrolirane tvari koje uključuju metilfenidat ili amfetamin ili nestimulanse, kao što su atomoksetin i bupropion. Liječenje treba započinje s nižom dozom i brzo ih titrirati dok ne postignu optimalnu dozu koja im omogućuje da zadrže fokus i osjećaju se produktivnijima. Kod starijih osoba, voditi računa da stimulansi ne pogoršaju bilo koja kardiovaskularna stanja i posavjetovati se s kardiologom kada je to potrebno.

Starije odrasle osobe s ADHD-om živjele su svoje živote osjećajući se neorganiziranim i teretom za svoje obitelji, a tek kad su uzele lijekove, stvarno su mogle organizirati svoj život i osjećati se učinkovitima u svojim društvenim interakcijama.