x
x

Utječe li kontinuitet primarne zdravstvene zaštit na ishode nakon artroplastike?

  02.10.2023.

Kontinuitet primarne zdravstvene zaštite (PZZ) poboljšava dobrobit bolesnika. Očekuje se da će broj postupaka zamjene zglobova znatno porasti u nadolazećim godinama, stoga je ključno identificirati čimbenike koji se odnose na uspješne rezultate. Svrha ove studije bila je ispitati povezanost između PZZ-a i posjeta hitnoj službi nakon operacije zamjene koljena i kuka.

Utječe li kontinuitet primarne zdravstvene zaštit na ishode nakon artroplastike?

U retrospektivnoj kohortnoj studiji koja je uključivala više od 45 000 operacija, vjerojatnost posjeta hitnoj pomoći unutar 90 dana bila je 40% manja za pacijente koji su imali neprekinuti kontinuitet primarne zdravstvene zaštite prije ugradnje koljena i 35% niža za pacijente koji su imali neprekinuti kontinuitet primarne zdravstvene zaštite prije zamjene kuka, u usporedbi s onima koji su imali nekoliko liječnika primarne zdravstvene zaštite. Kontinuitet primarne zdravstvene zaštite definiran je kao postojanje jednog liječnika primarne zdravstvene zaštite u 3 godine prije operacije.

Istraživači su pristupili podacima o svim pacijentima u Novoj Škotskoj (Kanada) koji su bili podvrgnuti nehitnim zahvatima kuka i koljena od 2005. do 2020. godine. Ishod studije bio je svaki posjet hitnoj pomoći unutar 90 dana nakon otpusta.

Od 28 574  pacijenata koji su bili podvrgnuti zahvatu na koljenu uključenih u analizu, 13,9% je posjetilo ED unutar 90 dana. Od 16.767 pacijenata koji su bili podvrgnuti zahvata kuka uključenih u analizu, 13,5% je posjetilo ED unutar 90 dana.

Glavna poruka studije kvantificira ono što mnogi u zdravstvu već znaju da pacijenti imaju velike koristi kada postoji kontinuirani pružatelj primarne zdravstvene zaštite koji će provoditi zdravstvenu skrb i stvarno poznavati pacijenta. Dugogodišnji nedostatak obiteljskih liječnika u Kanadi pogoršao se, osobito od početka pandemije.

U Kanadi postoji veliki dio stanovništva koji ima poteškoća s pristupom liječniku primarne zdravstvene zaštite, pa ti pacijenti koriste klinike, centre za hitnu skrb, hitnu pomoć kada im je potrebna liječnička pomoć. I tako su stvorili vlastito iskustvo primarne zdravstvene zaštite.