x
x

Digitalna klinika: inovativni model skrbi za mentalno zdravlje

  18.08.2023.

Digitalna klinika kao inovativni model u pružanja skrbi za mentalno zdravlje koristi sinkrono i asinkrono hibridno liječenje. Članak objavljen u NEJM Catalyst autori započinju upozorenjem kako digitalni pristupi nisu uspjeli transformirati ishode mentalnog zdravlja. Naime, pacijenti su slabije angažirani u ovom digitalnom pristupu, a upitna je učinkovitost različitih digitalnih mjera. Djelomično je razlog slab angažman pacijenata i upitna učinkovitosti raznih digitalnih metoda.

Digitalna klinika: inovativni model skrbi za mentalno zdravlje

Kao odgovor na to odjel za digitalnu psihijatriju stvorio je multimodalni program koji kombinira tjedne terapeutske susrete od osobe do osobe, aplikaciju koja nudi vještinu vježbanja i samonadzor koji se koristi između dva klinička pregleda te novostvorenu ulogu digitalnog navigatora. Ovaj član tima za njegu zapravo nije terapeut i služi kao veza između tehnologije i terapije jer podržava bolesnike u korištenju aplikacije i dijeli informacije s terapeutima.

Poznato je da potražnja za očuvanjem i osnaživanjem mentalnog zdravlja raste i da je ograničen broj kliničara specijalista. Potrebne su inovacije kako bi se poboljšali ovi kapaciteti, međutim kvaliteta skrbi ne bi smjela biti manja.

To je svakako više od ponude aplikacija za samopomoć (aplikacija) ili edukaciju. U cilju istraživanja jednog takvog rješenja, autori u članku daju opis digitalne klinike, modela hibridne sinkrone i asinkrone skrbi za mentalno zdravlje koju vodi ovlašteni kliničar. Iako su razvili priručnik za liječenje za mentalno zdravlje, model pružanja skrbi putem digitalne klinike može se primijeniti i na druga područja.

U cilju povećanja pristupa i kvalitete u liječenje psihijatrijskih bolesnika integrirali su aplikaciju za pametne telefone koja nudi digitalnu fenotipizaciju i digitalne intervencije, a od osobite je važnosti prisutnost novog člana tima za skrb, digitalnog navigatora, za zajedničku podršku angažman i integraciju klinike. U objavljenoj studiji slučaja, autori opisuju potrebu, teoriju i implementaciju digitalne klinike u velikom akademskom medicinskom centru u kontekstu podrške upućivanja bolesnika s depresijom i anksioznošću iz primarne zdravstvene zaštite. Iako se digitalna klinika koja je počela pružati usluge pacijentima u siječnju 2020. i dalje nastavlja razvijati, nedavni podaci pokazuju da su stope kratkoročne remisije postignute u 8 tjedana usporedive i veće od onih u tradicionalnom pristupu liječenju.