x
x

Možda je vrijeme da se ponovno obrati pozornost na COVID-19?

  15.08.2023.

Više od 3 godine nakon početka pandemije COVID-19, većina ljudi se vratila svom načinu života prije pandemije. Ali nova dominantna varijanta i sve veći broj hospitalizacija mogli bi ustupiti mjesto novom ljetnom porastu bolesti COVID-19.

Možda je vrijeme da se ponovno obrati pozornost na COVID-19?

Od travnja se pojavila nova varijanta infekcije COVID-19. Prema nedavnim podacima CDC-a, EG.5 — iz obitelji Omicron — sada čini 17% svih slučajeva u SAD-u, u odnosu na 7,5% u prvom tjednu srpnja. Sažetak Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti na Sveučilištu Minnesota kaže da je EG.5, koji su nazvali "Eris", gotovo isti kao njegov roditeljski soj, XBB.1.9.2, ali ima jedan dodatni skok mutacija.

Zajedno s vijestima o rastućoj prevalenciji EG.5, stope hospitalizacija povezanih s infekcijom COVID-19 porasle su za 12,5% u prošlom tjednu — što je najznačajniji porast od prosinca u SAD-u. Ipak, nije uspostavljena nikakva veza između nove varijante i sve većeg broja prijema u bolnicu. I do sada, stručnjaci nisu pronašli nikakvu razliku u ozbiljnosti bolesti ili simptoma između Erisa i raniji sojeva.

Iako su brojke još uvijek niske u usporedbi s prošlogodišnjim ljetnim valom, stručnjaci i dalje pozivaju ljude da ostanu svjesni promjena u virusu. Ne radi se samo o porastu broja hospitalizacija diljem SAD-a, budući da i drugi pokazatelji bolesti COVID-19, uključujući posjete hitnoj pomoći, pozitivne testove i razine otpadnih voda, rastu diljem Sjedinjenih Država.

Ovog ljeta došlo je do porasta slučajeva infekcije COVID-19, vjerojatno povezanih s putovanjima, druženjem i sve manjim nošenjem maski. Zbog postojeće razine imuniteta od cijepljenja i prethodnih infekcija, on je ograničen, a ozbiljnost slučajeva manja je nego u prethodnim valovima.

Što je s novim cjepivima protiv COVID-a?

Važno je naglasiti da će COVID-19 biti s nama i u doglednoj budućnosti. Budući da su simptomi povezani s ovim novijim podvarijantama Omicrona općenito blaži nego s ranijim varijantama, ako netko ima čak i blage simptome prehlade, dobra je ideja testirati se na COVID-19 i rano započeti s liječenjem ako je osoba starija ili ima visoki rizik od teške bolesti.

Svatko bi trebao dobiti Omicron booster kada postane dostupan, a pretpostavlja se da će to biti krajem rujna. Isto tako, bilo bi mudro rizične skupine  cijepiti protiv gripe.

Cjepiva protiv respiratornih virusa bilo da se radi o cjepivu protiv gripe, infekcije COVID-19 ili RSV-a najbolje nas drže izvan bolnice, no nisu tako dobra u sprječavanju blažih infekcija.

Izvor: Medscape