x
x

Omicron XBB.1.5 SARS-CoV-2 se sporije širi u EU

  16.01.2023.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procijenio je krajem prošlog tjedna da je niska ukupna razina rizika širenja Omicron XBB.1.5 SARS-CoV-2 u EU/EEA u općoj populaciji.

Omicron XBB.1.5 SARS-CoV-2 se sporije širi u EU

Rizik je umjeren do visok za osjetljive osobe kao što su starije osobe te necijepljene osobe i osobe oslabljenog imuniteta, ovisno o njihovoj imunosti na SARS-CoV-2. Postoji nekoliko nepoznanica s XBB.1.5 i ova bi se procjena mogla promijeniti u nadolazećim tjednima kako će biti dostupno više dokaza.

Matematičko modeliranje koje je proveo ECDC pokazuje da bi XBB1.5 mogao postati dominantan u EU/EEA za 30 do 60 dana jer je trenutno prijavljen niski udjel i takva je procjena stope rasta. Trenutačno nema takvih signala koji bi ukazivali da se infekcija XBB.1.5 razlikuje ozbiljnost od prethodnih varijanta omikrona koje su ranije kružile. Udio XBB.1.5 u EU/EEA bio je niži od 2,5% u zadnja dva tjedna 2022. U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), XBB.1.5 trenutno se širi 12% brže od ostalih varijanti u optjecaju.

XBB.1.5 varijanta se razvila iz dvije ranije linije Omicrona, s dodatnom promjenom šiljaka. Prvi put je otkriven u SAD-u u listopadu 2022. i od tada raste u razmjeru u SAD-u i mnogim zemljama diljem svijeta, uključujući nekoliko zemalja EU/EEA.

ECDC predlaže sljedeće opcije za odgovor tijelima javnog zdravstva u EU/EEA:

  • Održavati ili poboljšati odgovarajuće razine testiranja i sekvencioniranja SARS-CoV-2, u skladu s ciljnim pragovima prema smjernicama ECDC-a/WHO-a, i pravovremenu razmjenu podataka.
  • Informirati zdravstvene djelatnike i javnost o rizicima, uključujući informacije o mogućnostima liječenja
  • Poboljšati pravodobno cijepljenje protiv COVID-19, uključujući primarnu dozu i docjepljivanje u skladu s nacionalnim smjernicama.
  • Razmotriti vremenski ograničene i nefarmakološke intervencije kao što su izolacija kod kuće u vrijeme bolesti, rada na daljinu, odgovarajuću upotrebu maski za lice i dobru ventilaciju unutarnjih prostora.
  • Slijediti odgovarajuće smjernice za prevenciju i kontrolu infekcije za zdravstvene ustanove.