x
x

U Hrvatskoj uspostavljena Mreža intervencijske neuroradiologije

  24.07.2023.

Povodom Svjetskog dana mozga, 22. srpnja, Ministarstvo zdravstva je izvijestilo kako se u Hrvatskoj uspostavlja Mreža intervencijske neuroradiologije.

U Hrvatskoj uspostavljena Mreža intervencijske neuroradiologije

Cilj je unaprjeđenje zdravstvene skrbi o pacijentima s moždanim udarom, drugim vodećim uzrokom smrti u Hrvatskoj.

Unatoč mogućnosti zbrinjavanja pacijenata u sklopu neurološke hitne službe ili postojeće organizacije objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), gotovo polovica pacijenata s moždanim udarom dolazi u hitnu službu s uznapredovalim simptomima kada je značajno smanjena učinkovitost liječenja.

Riječ je o negativnom trendu, pa je u suradnji sa strukom i HZZO-om uspostavljena Mreža intervencijske neuroradiologije koja pokazuje svoj potencijal pri ranom dolasku pacijenata s prvim simptomima moždanog udara te omogućuje bolje liječenje i oporavak pacijenata.

Stoga je neizmjerno važno da pacijenti odmah reagiraju i potraže liječničku pomoć, dodaju iz Ministarstva zdravstva.

Prema preporukama Hrvatskog neurološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora te međunarodnim i nacionalnim smjernicama ranog zbrinjavanja pacijenata s moždanim udarom, Mreža intervencijske neuroradiologije uključuje Primarne centre koji su organizirani u 18 bolničkih ustanova diljem Hrvatske, dok su Sekundarni centri organizirani u pet kliničkih bolničkih centara - KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek koji rade po principu kontinuirane dostupnosti 24 sata na dan, 365 dana u godini.

Izvor: Ministarstvo zdravstva