x
x

Utječe li personalizirana mobilna aplikacija na povećanje tjelesne aktivnosti?

  Ivana Meheš, cand. med.

  02.04.2023.

Poznato je da mnogi ljudi u dobi od 18 do 34 godina upotrebljavaju razne aplikacije za praćenje tjelesne aktivnosti, a najčešće se radi o brojanju koraka. Na taj način mogu dobiti povratnu informaciju o svojoj tjelesnoj aktivnosti kroz određeni period.

Utječe li personalizirana mobilna aplikacija na povećanje tjelesne aktivnosti?

Personalizacija takve aplikacije dovodi do povećanja tjelesne aktivnosti kod korisnika, odnosno, djelotvorna je te promiče autonomiju korisnika.

Personalizirana mobilna aplikacija razlikuje se od ostalih aplikacija jer sadrži algoritam za strojno učenje čime joj je omogućeno prilagođavanje svakom korisniku individualno. Takva aplikacija nudi postavljanje osobnih ciljeva, samokontrolu, društvenu podršku i usporedbu te nagrade. Na kraju svakog tjedna, ukoliko korisnik nije postigao svoj cilj, aplikacija potiče korisnike da se osvrnu na osobne prepreke fizičkim aktivnostima. Na temelju korisnikova odgovora, aplikacija automatski daje tri prijedloga aktivnosti od kojeg korisnici odaberu onaj koji im najviše odgovara.

U istraživanje koje je trajalo dva mjeseca, uključeno je 18 osoba u dobi od 18 do 34 godina (srednja dob = 21,9 godina, 71,4% žena). Kriterij za uključivanje bio je posjedovanje pametnog telefona Iphona i dostupnost interneta.

Dnevni broj koraka sudionika povećao se nakon 2 mjeseca od početka istraživanja tako da je srednja vrijednost broja koraka među sudionicima iznosila 1953 koraka dnevno  (p <.001, 95% CI 782 do 3112).

Iako sudionici istraživanja navode razne prednosti personalizirane mobilne aplikacije, pojedini sudionici izrazili su svoju zabrinutost za privatnost jer su trebali dati puno osobnih podataka kako bi se postigla visoka personalizacija.