Procjene rizika prilagođene su dobi, statusu cijepljenja, učestalosti interakcije s primarnim slučajem i gustoći kućanstva. Također su provedene analize podskupina prema dobi, statusu cijepljenja i učestalosti interakcije s primarnim slučajem.

Pokazalo se da je 50% kontakata u kućanstvu bilo zaraženo tijekom 2021-2022. u odnosu na 20,1% tijekom prethodnih sezona. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjeli razlozi, gubitak prirodnog imuniteta zbog nižih stopa infekcije gripom i dokumentiranih antigenskih promjena u cirkulirajućim virusima mogli su rezultirati povećanom osjetljivošću na infekciju virusom influence tijekom sezone gripe 2021-2022.

Kao prvo, protutijela protiv gripe, prirodno stečena ili izazvana cjepivom, možda su se smanjila ili oslabila tijekom tri godine od kada je stanovništvo SAD-a zadnji put bilo široko izloženo virusima A(H3N2) 2018-2019. Drugo, smanjenje cijepljenja protiv sezonske gripe tijekom pandemije COVID-19 možda je pridonijelo povećanju osjetljivosti stanovništva. Treće, podudarnost između antigena virusa u godišnjem cjepivu i cirkulirajućih virusa gripe može utjecati na učestalost sezonske gripe.

Činjenica je da među skupinama postojao značajno povećan rizik od prijenosa gripe A(H3N2) u kućanstvu u razdoblju 2021-2022. u usporedbi s predpandemijskim sezonama, pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjeli razlozi za značajno povećan rizik od prijenosa gripe A(H3N2) u kućanstvu u razdoblju 2021-2022. u usporedbi s prethodnim sezonama.