x
x

Cijepljenje trudnica protiv gripe

  28.11.2022.

Gripa je akutna respiratorna bolest uzrokovana virusom influence koja se povremeno tijekom zime epidemijski širi čitavom zemaljskom kuglom. Klinička slika tijekom trudnoće i babinja slična je onoj u općoj populaciji, ali su simptomi u trudnica znatno izraženiji. Tipični simptomi su nagla pojava visokog febriliteta (do 40 C), neproduktivni kašalj i mijalgija, a nespecifični simptomi su grlobolja, kongestija sluznice nosa, glavobolja, mučnina i opća slabost. Takvi simptomi preklapaju se sa simptomima drugih respiratornih infekcija (primjerice SARSCoV-2) uzrokovanih virusom, diferenciraju se dijagnostičkim testovima, a rijetko mogu biti istovremeno prisutni.

Cijepljenje trudnica protiv gripe

Trudnoća, porođaj i babinje su razdoblja povećane osjetljivosti na virusne infekcije trudnica, rodilja i babinjača te novorođenčadi. Tijekom trudnoće povećana je osjetljivost na infekcije zbog imunoloških promjena koje su dio fizioloških promjena nastalih tijekom trudnoće, a koje uključuju toleranciju majke na fetalne antigene. Fiziološke promjene u tijelu trudnice uključuju prilagodbu srčano-žilnog sustava koja obuhvaća povećanje frekvencije srca, udarnog volumena, potrošnje kisika i smanjenje plućnog kapaciteta te se time povećava rizik od hipoksemije, što može doprinijeti ozbiljnosti gripe u trudnica, osobito u 2. i 3. tromjesečju trudnoće. Virus gripe je česta infekcija, zahvaća oko 11% trudnica, koje u komparaciji s općom populacijom imaju značajno veći rizik za tešku kliničku sliku koja zahtijeva hospitalno liječenje, a čak 5% trudnica liječi se u jedinicama intenzivnog liječenja. Teška klinička slika i komplikacije se osobito često javljaju u trudnica s komorbiditetima poput dijabetesa, kroničnih bubrežnih, plućnih bolesti ili kardiovaskularnih bolesti.

Virus influence se rijetko transplacentarno prenosi na plod, ali infekcija trudnice tijekom prvog tromjesečja dovodi do povećane učestalosti rascjepa usne, oštećenja neuralne cijevi, hidrocefalusa i urođenih srčanih greški. Osim direktnog utjecaja virusa, često prisutna povišena tjelesna temperatura (vrućica) u trudnice koja boluje od gripe, je teratogena u razdoblju organogeneze, a nakon toga izaziva promjene u posteljici, što može dovesti do slabljenja njenih funkcija (nutricijske i respiracijske) i rezultirati rođenjem djeteta manje porođajne mase ili hipoksičnim promjenama fetusa. Trudnice hospitalizirane s gripom imaju povećan rizik za nastanak fetalne patnje i smrti, imaju veću mogućnost za prijevremeni porođaj, rođenje djeteta sa zastojem fetalnog rasta te, zbog svega navedenog, za dovršenje trudnoće carskim rezom.

Prevencija

Dobra stara izreka danskog filozofa (Desiderius Erasmus 1466 -1536) kako je bolje spriječiti, nego liječiti vrijedi za trudnice jer, unatoč promijenjenom imunološkom odgovoru u trudnoći, sposobne su stvoriti protutijela kao odgovor na stimulaciju imunološkog sustava cijepljenjem. Cijepljenje trudnica tijekom trudnoće će, osim trudnica, zaštititi novorođenče i dojenče tijekom prvih postpartalnih mjeseci. Cijepljenje trudnica protiv virusa influence inducira stvaranje značajne količine specifičnih protutijela klase imunoglobulina (Ig) G koji se aktivno prenosi preko posteljice u plod te specifičnih protutijela klase Ig A koja se izlučuju u majčino mlijeko te dojenjem prenose djetetu.

Ukoliko se trudnica cijepi tijekom prvog tromjesečja, bit će zaštićena većim dijelom trudnoće te će imati manju mogućnost razvoja komplikacija tijekom trudnoće, poput zastoja fetalnog rasta, male porodne mase djeteta i sl., no zbog dužeg razdoblja do porođaja, količina protutijela s kojom se dijete rađa bit će manja, a posljedično tome je veća mogućnost zaraze djeteta i majke nakon porođaja. Cijepljenje trudnice u posljednjem tromjesečju pružit će najveću moguću razinu pasivne zaštite novorođenčeta i dojenčeta, no takvo „odgađanje“ cijepljenja značilo bi povećan rizik za trudnicu i fetus. Stoga se smatra se da je idealno vrijeme za cijepljenje početkom sezone gripe, bez obzira na tjedne trudnoće, kako bi tijekom razdoblja najveće epidemije trudnica i njeno dijete bili zaštićeni. Protutijela nastala cijepljenjem majke mogu se naći u cirkulaciji djeteta najmanje tri mjeseca nakon porođaja. Velike studije na milijunima trudnica pokazale su da je inaktivirano cjepivo sigurno za primjenu tijekom trudnoće, moguće su tijekom primjene samo, uobičajene, lakše nuspojave. Inaktivirano ili rekombinantno cjepivo protiv virusa influence može se primijeniti tijekom čitave trudnoće, već od prvog tromjesečja te do danas nije zabilježen povišen rizik komplikacija u majki ili fetusa, dok se cjepivo živim, oslabljenim sojem virusa u trudnoći ne smije koristiti.

Svjetska zdravstvena organizacija od 2012. godine preporučuje cijepljenje svim trudnicama neovisno o tjednima trudnoće te je u mnogim zemljama cijepljenje trudnica je uvršteno u nacionalni program cijepljenja protiv gripe. Unatrag nekoliko godina i Hrvatska se pridružila takvim preporukama te se trudnicama zbog visokog rizika od obolijevanja virusom influence i komplikacija gripe preporuča cijepljenje sezonskim cjepivom protiv gripe koje je za tu visokorizičnu populaciju besplatno.

Tea Štimac