x
x

50 godina transplantacije bubrega u Rijeci i Hrvatskoj

  16.03.2021.

Klinički bolnički centar Rijeka u siječnju 2021. godine ponosno je, unatoč pandemiji,proslavio 50 godina od učinjene prve transplantacije bubrega u Rijeci, Hrvatskoj i tadašnjoj državi. Naime 30. siječnja 1971. godine je u tadašnjoj bolnici Dr. Zdravko Kučić na Sušaku (istočni dio Rijeke) kirurški tim predvođen prof. dr Vinkom Frančiškovićem učinio prvu transplantaciju bubrega sa živog donora.

50 godina transplantacije bubrega u Rijeci i Hrvatskoj

Sve je započelo krajem šezdesetih godina 20. stoljeća kada je prof. Frančišković okupio niz stručnjaka koji su bili spremni napraviti velik iskorak u području transplantacijske medicine (slika 1). Započinjanje programa kronične hemodijalize omogućilo je da pacijenti s terminalnim stadijem kronične bubrežne bolesti postanu kandidati za transplantaciju bubrega (slika 2). Programom eksperimentalne kirurgije rješavani su kirurški problemi i nedoumice te je skupljano neophodno iskustvo. Dodatan impuls su bili boravci u Francuskoj gdje se moglo na jednomu mjestu vidjeti kako funkcionira transplantacijski program, u to vrijeme jedan od najjačih na svijetu. Zajednički sastanci multidisciplinarnog tima (tzv. Transplantacijska sekcija) doveli su do razmjene i produbljenja znanja. U transplantacijsku sekciju bili su uključeni kirurzi, anesteziolozi, nefrolozi, imunolozi, bakteriolozi, transfuziolozi…

Cijeli članak: 

PEDESET GODINA TRANSPLANTACIJE BUBREGA U KBC-u RIJEKA I HRVATSKOJ (pdf)

Prof. dr. sc. Dean Markić, dr. med. Klinika za urologiju, KBC Rijeka

U povodu 50 godina transplantacije bubrega u Rijeci izdan je i tematski broj Medicine Fluminensis (Medicina Fluminensis 2020;56(4):349-588.), čiji sadržaj zainteresirani urolog može naći na mrežnim stranicama: https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=19512.