x
x

Europska komisija objavila preporuke zemljama članicama za borbu protiv COVID-19

  04.12.2020.

Europska komisija je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tijekom zimskih mjeseci protiv pandemije covida 19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život.

Europska komisija objavila preporuke zemljama članicama za borbu protiv COVID-19

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tijekom zime, kada je povećan rizik zaraze koronavirusom, zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima.

Zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja mjera moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova, te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tijekom zimskih mjeseci, posebice u vrijeme blagdana.

Pri donošenju mjere zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanja lanca zaraze.

U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje imaju većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa.

Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jest zamor pandemijom, pa stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne potpore za rješavanje problema umora od pandemije.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidZipantola PROTECTAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: