x
x

Smjernice za liječenje kroničnog hepatitisa B

  25.06.2020.

Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"i Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora objavili su smjernice za liječenje kroničnog hepatitisa B.

Smjernice za liječenje kroničnog hepatitisa B

Ciljevi liječenja: zaustavljanje replikacije virusa i smanjenje upalne aktivnosti bolesti, čime se bitno smanjuje rizik za razvoj fibroze, ciroze i hepatocelularnog karcinoma (HCC). Terapija također poboljšava kvalitetu života bolesnika. HBsAg negativizacija događa se rijetko, u 1-2% slučajeva (kod HBeAg negativnih) do 10% (kod HBeAg pozitivnih) kroz 5 godina liječenja te obično predstavlja funkcionalno izlječenje, te se u takvom slučaju terapija prekida. U svim ostalim slučajevima terapija je obično trajna.

Procjena stadija bolesti

Prije odluke o liječenju potrebno je procijeniti aktivnost bolesti. Razlikujemo kronični B hepatitis, to su većinom bolesnici s jasnom indikacijom za liječenje i kroničnu HBV infekciju, kod koje je liječenje indicirano samo u nekim slučajevima, ali je uvijek potrebno praćenje.