x
x

COVID-19: gubitak mirisa i okusa česti simptomi infekcije

  27.05.2020.

Gubitak mirisa i okusa u bolesnika s COVID-19 infekcijom su češći simptomi nego što je ranije prijavljeno, objavljeno je u novom istraživanju u časopisu Annals of Internal Medicine.

COVID-19: gubitak mirisa i okusa česti simptomi infekcije

Više od 2000 bolesnika u 18 europskih bolnica s blagom do umjerenom COVID-19 infekcijom odgovorilo je na upitnik o njihovim simptomima na dan otpusta iz bolnice, ili za ambulantne bolesnike, nakon nestanka simptoma.

87% ispitanika je prijavilo gubitak mirisa; većina je označila da se gubitak mirisa razvio istodobno s ostalim simptomima ili nakon drugih simptoma COVID-19 infekcije.

U podskupini od 90 pacijenata koji su podvrgnuti objektivnom olfaktornom ispitivanju, disfunkcija mirisa je potvrđena u više od 60% ispitanika.

Gubitak mirisa nije bio povezan sa začepljenjem nosa, rinorejom ili postnazalnim dripom (slijevanjem sekreta niz stražnju stijenku farinksa).

Zaključno su napisali da je približno trećina pacijenata imala osjet mirisa u vrijeme popunjavanja upitnika, a gubitak mirisa trajao je, u prosjeku, 8 dana. Uz to, 56% ispitivanih pacijenata je prijavilo i oslabljen okus.