x
x

ARB-ovi i ACE inhibitori nisu povezani s težim oblicima COVID-19 infekcije

  24.04.2020.

Inhibitori enzima koji konvertira angiotenzin (prema engl. angiotensin-converting-enzyme – ACE) i blokatori angiotenzinskih receptora (ARB) nisu povezani s težim kliničkim oblicima COVID-19 infekcije i većom smrtnošću objavljeno je časopisu JAMA Cardiology.

ARB-ovi i ACE inhibitori nisu povezani s težim oblicima COVID-19 infekcije

Istraživači su pregledali 360 bolesnika s hipertenzijom i COVID-19 infekcijom koji su hospitalizirani u Wuhanu od 15. siječnja do 15. ožujka 2020. godine. Uporaba ARB-ova ili ACE inhibitora nije se značajno razlikovala između osoba s teškom kliničkom slikom i onih s blažim simptomima infekcije (33% u usporedbi s 31% ), ili između izliječenih bolesnika i onih koji su završili smrtnim ishodom (27% prema 33%).

Autori zaključuju da podaci podržavaju trenutne smjernice i preporuke za liječenje hipertenzije tijekom pandemije COVID-19 o nastavku liječenja bolesnika s ARB-ovima i ACE inhibitorima.

Istraživanje objavljeno prošlog tjedna u časopisu Circulation Research pokazalo je smanjeni rizik od smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 infekcijom koji uzimaju ARB-ove i ACE inhibitore.