x
x

Povećana smrtnost starijih osoba zbog padova, vježbanje može pomoći

  26.08.2019.

Stopa smrtnosti povezana s padom udvostručila se među starijim osobama u SAD-u tijekom posljednja dva desetljeća, objavljeno je u časopisu JAMA. U drugoj studiji je potvrđeno da vježbe uz pomoć fizioterapeuta u kućnim uvjetima mogu pomoći u sprječavanju ponovnog pada.

Povećana smrtnost starijih osoba zbog padova, vježbanje može pomoći

U prvoj studiji, istraživači su pregledali podatke o smrti od pada među osobama starijim od 75 godina. Od 2000. do 2016. godine stopa smrtnosti prilagođena starosti porasla je sa 61 na 116 na 100.000 muškaraca i sa 46 na 106 na 100.000 žena.

U drugoj studiji, gotovo 350 odraslih osoba starijih od 70 godina kod kojih je zabilježen pad u prethodnoj godini randomizirano je u dvije skupine: istraživačka koja je imala individualizirane vježbe plus uobičajenu njegu i kontrolnu koja je imala samo uobičajenu njegu. U grupi koja je vježbala, sudionici su imali pet kućnih posjeta fizioterapeuta tijekom 6 mjeseci i provodili vježbe tri puta tjedno te hodali 30 minuta dva puta tjedno. Tijekom praćenja, procijenjena stopa incidencije pada iznosila je 1,4 po osobi godišnje u vježbačkoj skupini u odnosu na 2,1 po osobi na godinu u skupini s uobičajenom njegom što se pokazalo kao statistički značajna razlika.

Urednik časopisa istaknuo je znatne troškove vezane uz padove starijih osoba, i upućuje kliničare na brojne resurse usmjerene na prevenciju pada, uključujući inicijativu CDC-a Stopping Elderly Accidents, Deaths and Injuries (STEADI).