x
x

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2018. godine

  05.04.2018.

Svjetski dan zdravlja 2018. godine će se u organizaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, a u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo, Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost te Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa HUHIV i Hrvatskim društvom za bolesti jetre Hepatos obilježiti u subotu 7. travnja 2018. godine na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu od 9 do 14 sati.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2018. godine

U sklopu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećeno je univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti kojom svatko i svugdje ima pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu. U svakom društvu dostupna zdravstvena zaštita za sve moguća je jedino uz jačanje preventivnih aktivnosti. Zbog toga će ova javnozdravstvena akcija biti usmjerena predstavljanju preventivnih programa te aktivnosti promicanja i unaprjeđenja zdravlja, od spolnog zdravlja, mentalnog zdravlja pa do prevencije raka i drugih kroničnih bolesti.

Sudionici će se ovom prigodom moći informirati o različitim aspektima zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju. Tako će na štandovima moći proširiti znanje kroz pristup pisanim informacijama, aplikacijama i nagradnim kvizovima te razgovorom s liječnicima, psihologom i ostalim stručnjacima, ali i obaviti određena testiranja i pretrage.

Univerzalna zdravstvena zaštita ne obuhvaća samo liječenje pojedinaca, već i aktivnosti za cijelu populaciju kao što su nacionalni preventivni programi i sve komponente zdravstvenog sustava: zdravstvene ustanove, komunikacijske mreže, zdravstvene tehnologije, informacijske sustave, mehanizme osiguranja kvalitete i upravljanje i zakonodavstvo.