x
x

HLK donirala 100.000 kuna Medicinskom fakultetu u Zagrebu

  23.12.2017.

Medicinski fakultet u Zagrebu ovih dana obilježava 100 godina postojanja. Tim povodom, a u svrhu edukacije budućih liječnika, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Trpimir Goluža, u pratnji delegacije HLK-a, 22. 12. je uručio donaciju vrijednu 100.000 kuna dekanu zagrebačkog Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Marijanu Klarici.

HLK donirala 100.000 kuna Medicinskom fakultetu u Zagrebu

Ovom donacijom nastavlja se suradnja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske liječničke komore s osnovnim ciljem – zadržati mlade kadrove u Hrvatskoj.
 
Studenti medicine budućnost su hrvatskog zdravstva te je upravo iz tog razloga Hrvatska liječnička komora odlučila donirati 100. 000 kuna za njihovu edukaciju.

Prilikom uručivanja donacije dr. Goluža je istaknuo: „Naša donacija samo je kap u moru potreba Medicinskog fakulteta. U Hrvatskoj liječničkoj komori smo svjesni kako je na liječnicima velika odgovornost kad je u pitanju razvoj hrvatskog društva te će zato Komora i dalje nastaviti pomagati Medicinskom fakultetu.“

Medicinski fakultet donaciju će uložiti u izgradnju Akademskog centra za simulaciju. Projekt je vrijedan oko 6 milijuna kuna, a zahvaljujući suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom studenti će dobiti priliku educirati se u tzv. simulacijskim sobama

„Ključna prednost Akademskog centra za simulaciju je što će studenti moći, bez posljedica za prave pacijente, kroz simulaciju kriznih situacija vrlo vješto uvježbati vještine koje su im potrebne kako bi diplomirali“, naglasio je dekan Klarica.

Riječ je o posebnim prostorijama opremljenim video nadzorom koje će simulirati stan/kola hitne pomoći/ured. Svakodnevne situacije iz stvarnog života bit će prilika novim generacijama studenata Medicinskog fakulteta za iznimno bitan, praktični dio nastave. 
 
Simulacijska soba zapravo je specijalizirana učionica ustrojena po uzoru na učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta u Zapadnoj Europi i SAD-u. Spomenuti vid edukacije omogućava stjecanje medicinskih vještina i znanja neophodnih u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a riječ je o znanjima koja se ne mogu u potpunosti svladati tijekom kliničke nastave.
 
Jedan od zasigurno najvažnijih segmenata u edukaciji studenata medicine, studenata drugih zdravstvenih grana i zdravstvenih djelatnika, jest kardiopulmonalna reanimacija, odnosno postupci osnovnog („basic life support“, BLS) i naprednog („advanced life support“, ALS) održavanja života
 
Svi postupci se snimaju nadzornim kamerama, a materijal se zatim pregledava i obrađuje. Nakon obrade studenti zajedno s profesorima komentiraju prikazani video materijal.
 
Korisnost simulacijskih soba je višestruka. Uz jasan napredak u edukaciji studenata medicine i srodnih zdravstvenih disciplina, kabinet vještina je poligon za edukaciju iz postupaka osnovnog održavanja života za različito nemedicinsko osoblje.

Izvor: Hrvatska liječnička komora