x
x

Dvije šalice kave dnevno smanjuju rizik od kronične bolesti jetre

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  15.04.2017.

Čini se da konzumiranje kave smanjuje rizik od bolesti jetre i poboljšava ishode kod pacijenata oboljelih od kroničnog hepatitisa C, vjerojatno smanjenjem oksidativnog stresa. Malo podataka je dosad upućivalo da bi kava mogla pomoći i kod nealkoholne masne bolesti jetre.

Dvije šalice kave dnevno smanjuju rizik od kronične bolesti jetre

Kako bi odredili povezanost između konzumacije kave i kroničnih bolesti jetre sa ili bez ciroze, istraživači su ispitali 95.197 sudionika pomoću upitnika o konzumaciji kave, a sve to kao dio veće kohortne studije. Sudionicima je određen i status bolesti jetre. Ispitivana i kontrolna skupina podudarale su se po dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i duljini sudjelovanja u studiji.

Pokazalo se da rizik za kroničnu bolest jetre uzrokovanu infekcijom hepatitisom C ili zbog nealkoholne masne bolesti jetre pada kako konzumacija kave raste (najmanje 2 šalice kave dnevno). Kod alkoholne bolesti jetre i kroničnog hepatitisa C rizik je bio smanjen kod pacijenata s cirozom, a kod nealkoholne masne bolesti jetre rizik se smanjivao bez obzira na prisutnost ciroze. Učinak kave nije bio uočen protiv kronične bolesti jetre bilo koje druge etiologije, a povezanost nije ovisila ni o rasi niti etničkoj pripadnosti.

Mehanizam djelovanja još uvijek nije jasan, no vjerojatno se radi o antioksidativnim svojstvima kave. Budući da trenutno ne postoji specifičan tretman za nealkoholnu masnu bolest jetre, trebalo bi provesti studije koje će dodatno ispitivati učinak kave u toj indikaciji.