x
x

Incidencija i posljedice tromboze portalne vene u cirozi

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  05.03.2015.

U pacijenata s cirozom, tromboza portalne vene mogla bi biti uzrok ili posljedica uznapredovale bolesti jetre. Prema procjenama, rutinska ultrazvučna pretraga za hepatocelularni karcinom u pacijenata s cirozom rezultira otkrivanjem tromboze portalne vene u 0,6-26 % pacijenata.

Incidencija i posljedice tromboze portalne vene u cirozi

Rizični faktori za trombozu portalne vene u toj populaciji pacijenata i posljedice su nedovoljno razjašnjene.

U multicentričnom, randomiziranom ispitivanju istraživači su procijenili kumulativnu incidenciju tromboze portalne vene kod 1243 pacijenta s cirozom (klase A ili B prema Child-Pugh ljestvici). Klinički podaci sakupljani su tijekom rutinskih pregleda i procijenjene su mutacije faktora V – Lieden i G20210A protrombin gena korištenjem pohranjenih uzoraka seruma pacijenata. Kriteriji za definiranje progresije bolesti jetre bili su razvoj ascitesa, hepatičke encefalopatije, krvarenja iz varikoziteta, protrombin <45%, serumski bilirubin >45 μmol/L, albumin <28 g/L, i/ili kreatinin >115 μmol/L. Razvoj tromboze portalne vene potvrđen je Doppler ultrazvukom. Trombi za koje se smatralo da su povezani s hepatocelularnim karcinomom isključeni su iz ispitivanja.

47 mjeseci bilo je srednje vrijeme praćenja pacijenata. Jednogodišnja, trogodišnja i petogodišnja kumulativna incidencija tromboze portalne vene iznosile su redom 4,6%, 8,2%, i 10,7%. Većina tromboza bila je djelomična i neokluzivna. U multivarijatnoj analizi, rizični faktori za trombozu portalne vene bili su početno utvrđeni varikoziteti jednjaka (P=0.03) i protrombinsko vrijeme (P=0.004), ali ne i mutacije protrombina ili progresija jetrene bolesti prije razvitka tromboze.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da tromboza portalne vene nije direktna posljedica progresije bolesti jetre te da tromboza ne utječe direktno na progresiju bolesti jetre.