x
x

Zlouporaba stimulansa može dovesti do kognitivne disfunkcije

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  02.01.2017.

Procjenjuje se da 8% američkih studenata pati od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). U liječenju ADHD-a učinkoviti su stimulansi, no nemedicinska upotreba i zlouporaba takvih lijekova sve je češće.

Zlouporaba stimulansa može dovesti do kognitivne disfunkcije

Podaci pokazuju da su se dvije trećine studenata susrele sa stimulansima u nemedicinskoj upotrebi, a 31% ih je koristilo u nemedicinske svrhe. Smatra se da je jedan od uzroka takve upotrebe samoliječenje nedijagnosticiranog ADHD-a, no postoje i drugi razlozi.

U studiji je analizirano 100 studenata koji zlouporabljuju stimulanse i kontrolna grupa od 198 sudionika, svi s područja Bostona, prosječne dobi od 20 godina. Studenti su bili podvrgnuti neuropsihološkom testiranju (Behavioral Rating Inventory of Executive Functioning (BRIEF-A), Cambridge Automated Neuropsychological Test and Battery (CANTAB)) i testiranju kognitivnih funkcija.

U usporedbi s kontrolnom grupom, kod studenata koji zlouporabljuju stimulanse veća je bila mogućnost da su ponavljali razred u školi i imali su lošije pamćenje. Također, pokazalo se da imaju problema s metakognicijom i regulacijom ponašanja. Muški sudionici koji zlouporabljuju stimulanse bili su lošiji na testovima rješavanja problema i na CANTAB Rapid Visual Processing testu.

Zlouporaba stimulansa česta je među studentima u SAD-u i ovakve studije su potrebne kako bi se utvrdile posljedice takvih ponašanja. No, kako kaže izvor koji nije sudjelovao u studiji, potrebno je utvrditi koriste li studenti stimulanse zato što već imaju lošije kognitivne funkcije ili su loše kognitivne funkcije posljedica zlouporabe stimulansa.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTMaxfluBisolex
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: