x
x

Međunarodni dan starijih osoba 1. 10.: Putovanje prema dobnoj jednakosti

  prim. dr. sc. Spomenka Tomek Roksandić

  01.10.2019.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: "Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj", upućuje na osiguranje nacionalnih strategijskih programa za zdravo i aktivno starenje. Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana starijih osoba je "Putovanje prema dobnoj jednakosti".

Međunarodni dan starijih osoba 1. 10.: Putovanje prema dobnoj jednakosti
Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana starijih osoba je "Putovanje prema dobnoj jednakosti".

Glavnom Skupštinom Ujedinjenih naroda proglašen je 1. listopad, Međunarodnim danom starijih osoba, od 14. prosinca 1990. g., Rezolucijom 45/106, potvrđujući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva.

Prema recentnim demografskim pokazateljima evidentna je tendencija kontinuiranog porasta udjela starijeg pučanstva tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina. Nedvojbeno je da su gerontološko-javnozdravstvenih pokazatelji ujedno i pokazatelji napretka ili propusta u cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti pučanstva. U svrhu osiguranja provedbe nacionalnih strategijskih programa u domeni zdravog, aktivnog starenja, neophodna je primjena interdisciplinarnog i intersektorskog gerontološkog pristupa, poglavito u domeni geroprofilaktičke zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba održat će se:

  • 213. gerontološka tribina, pod naslovom „Dugovječnost odraz uspješnog i aktivnog starenja“ namijenjena stručnjacima multidisciplinarnog gerontološkog tima koji skrbe u zaštiti zdravlja starijih osoba, 17.rujna 2019.u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.
  • 16. Gerontološki tulum, središnja gerontološka manifestacija u Zagrebu/ Hrvatskoj, u utorak 01. listopada 2019. u Parku Josipa Jurja Strossmayera od 10.00 do 13.00 sati. Organizatori su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“.
  • Konferencija "Živjeti starost - izazov za pojedinca, obitelj i društvo" s međunarodnim sudjelovanjem, (Zagreb, hotel International, 01-03. listopada, 2019.god.) u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“

PDF letak poziva možete preuzeti OVDJE

www.stampar.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluGastalZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: