x
x

Koja je ciljana razina šećera u krvi kod gestacijskog dijabetesa?

  10.05.2016.

I do četvrtine trudnica razvije gestacijski dijabetes melitus (GDM), ovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti i dijagnostičkim kriterijima koji se koriste. Za žene s dijagnozom GDM-a veća je vjerojatnost da će imati porod carskim rezom, razviti dijabetes tipa 2, postnatalnu depresiju i srčano-žilne bolesti kasnije u životu.

Koja je ciljana razina šećera u krvi kod gestacijskog dijabetesa?

Istraživačko pitanje

GDM se manifestira kao povišena razina šećera glukoze u krvi (hiperglikemija) tijekom trudnoće te je povezana s povećanim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka (hipertenzija) i proteina u urinu tijekom trudnoće (preeklampsija). Za žene s dijagnozom GDM-a veća je vjerojatnost da će imati porod carskim rezom, razviti dijabetes tipa 2, depresiju nakon porođaja (postnatalnu depresiju) i srčano-žilne bolesti kasnije u životu. Visoke razine glukoze u krvi koje su povezane s GDM-om često se vrate u normalu odmah nakon poroda, ali žene s već jednom dijagnosticiranim GDM-om imaju povećan rizik od ponovnog razvijanja GDM-a u budućim trudnoćama. Djeca čijim je majkama postavljena dijagnoza GDM-a pod većim su rizikom da će imati porođajnu težinu veću od 4000 g, povećan rizik od ozljede tijekom porođaja zbog svoje veličine i razvoja poteškoća s disanjem nakon rođenja. Ta djeca također imaju povećan rizik od razvoja pretilosti i dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Zašto je ovaj sustavni pregled važan?

Žene s GDM se liječe s ciljem da se spriječi pojava visoke razine glukoze u krvi majke i smanji mogućnost nastanka štetnih posljedica gestacijskog dijabetesa za majku i za dijete. Kontrola razine glukoze u krvi se provodi mjerenjem njene koncentracije u krvi kako bi se osiguralo da se koncentracija kreće unutar definirane razine ili raspona. Razine glukoze u krvi obično se dobivaju tako što majka nanese kap svoje krvi na test traku, koja se umetne u mali stroj (glukometar) koji tada očita razinu glukoze sa test trake. Očitanje razine glukoze s glukometra informira trudnicu o njenoj trenutnoj razini glukoze u krvi koju koristi za usmjeravanje svoga liječenja. Na primjer, koliko jedinica inzulina je potrebno ubrizgati prije jela. Međutim, trenutno nije u potpunosti jasno što savjetovati trudnicama s tek dijagnosticiranim GDM o tome što je najbolji raspon razine glukoze u krvi koji bi trebale održavati i koji usmjerava terapiju.

Rezultati istraživanja

U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirana je literatura kako bi se pronašle studije na ovu temu objavljene do 31. siječnja 2016. Pronađena je jedna mala randomizirana kontrolirana studiju (samo u boliku sažetka) koja je bila loše kvalitete i koja je uključivala 180 žena iz Kanade. U toj studiji su se uspoređivala dva različita raspona glukoze u krvi, jedan stroži, drugi slobodniji. Studijom je zabilježeno samo nekoliko zdravstvenih ishoda trudnice i dijeteta.

Studija nije pružila nikakve podatke o glavnim rezultatima ovog pregleda. Za ženu, to se odnosi na pojavu visokog krvnog tlaka i proteina u urinu tijekom trudnoće, razvijanja dijabetesa tipa 2. Za dijete, ti ishodi se odnose na smrt djeteta, povećanu porođajnu tjelesnu težinu, povećani rizik od traume tijekom rađanja zbog svoje veličine i invalidnosti.

Više žena je koristilo inzulin u strogo kontroliranoj skupini (ali taj rezultat temelji se na vrlo niskoj razini kvalitete dokaza). Nije zabilježena jasna razlika učestalosti porođaja carskim rezom. Nisu opisani podaci vezani za sekundarne ishode kod žena s GDM-om koji bi bili relevantni za ovaj pregled. Nisu zabilježene razlike u broju novorođenčadi s porođajnom tjelesnom težinom većom od 4000 g ili onih s malom porođajnom težinom za gestacijsku dob. Niti jedan drugi podatak vezan za sekundarne ishode koji je relevantan za ovaj pregled nije zabilježen. Studija nije sadržavala podatke o štetnim posljedicama.

Što ti rezultati znače?

Ovaj pregled literature je utvrdio da još ne postoji dovoljno dokaza iz randomiziranih kontroliranih ispitivanja za određivanje najboljeg raspona glukoze u krvi u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja trudnih žena s GDM-om i njihove djece. Četiri studije su u tijeku ali još nisu završene. Potrebno je više studija visoke kvalitete da bi se usporedili različiti ciljevi za razine glukoze u krvi i procijenili kako kratkoročni, tako i dugoročni zdravstveni ishodi za žene i njihovu djecu, te uspješnije provodilo liječenje GDM-a. Te studije bi također trebale uključivati iskustva žena sudionica i procjenu troškova zdravstvenih usluga.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Preveo: Goran Perković
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr

VEZANI SADRŽAJ > <