x
x

Odbijanje obaveznog cijepljenja opasno i za necijepljene i cijepljene

  Klara Čičić, dr. med.

  18.03.2016.

Više od 50% slučajeva ospica u nedavnoj američkoj epidemiji pojavilo se u djece čiji su roditelji odbili cijepljenje i najmanje četvrtina slučajeva u epidemiji hripavca pojavilo u necijepljenje ili nepotpuno cijepljene djece, objavljeno je u časopisu JAMA.

Odbijanje obaveznog cijepljenja opasno i za necijepljene i cijepljene

Važno je naglasiti da su se epidemije ospica i hripavca pojavile među necijepljenom, ali i cijepljenom djecom u područjima s visokom stopom necijepljene djece. Odbijanje cijepljenja te time smanjena imunost kolektiva povećava rizik oboljenja u imunokompetentnih te dakako imunokompromitiranih osoba.

Analizirano je 50 studija koje su se bavile nedavnim američkim epidemijama ospica i hripavca. Čak 56.8% slučajeva ospica pojavilo se u djece čiji roditelji su odbijali cijepljenje, a 24-45% slučajeva hripavca pojavilo se u necijepljene ili nepotpuno cijepljene djece.

Ovaj članak izuzetno je važan za donošenje zakona i propisa, navode autori. Smatraju da u Americi mora postojati striktniji program cijepljenja koji bi povećao imunost zajednice.