x
x

Znakovi ovulacije kod žena reproduktivne dobi

  10.02.2016.

Novija istraživanja pokazuju da ovulacija žene nije skrivena, kako se ranije mislilo. Utvrđene su brojne promjene koje obično nastupaju sredinom ciklusa, a mogu se prepoznati kroz pomak u preferenciji karakteristika muškaraca koje označavaju njihovu genetsku kvalitetu, promjene seksualnog ponašanja, izgleda, emocija poput ljubomore i sl.

Znakovi ovulacije kod žena reproduktivne dobi

Usporedna opažanja ženki različitih sisavaca i žena dovela su do zaključka da su žene tijekom evolucijske povijesti izgubile eksplicitne znakove plodne faze. Međutim, tijekom posljednjeg desetljeća provedena su brojna istraživanja čiji rezultati navode na zaključak da ovulacija nije u potpunosti skrivena.

Cilj ovoga rada je dati pregled i sintezu spomenutih rezultata koji upućuju da je plodna faza praćena nizom promjena u ponašanju. Dolazi do promjena u preferenciji određenih karakteristika muškaraca na način da se preferiraju muškarci čiji izgled i ponašanje signaliziraju dobro zdravlje i genetsku kvalitetu i to u kontekstu izbora partnera za kratkoročnu, ali ne i dugoročnu vezu.

U plodnoj fazi kod žena se opažaju i promjene u seksualnom ponašanju, odnosno osjećaju se seksualno privlačnije, više brinu o svom izgledu, koriste više proizvoda za uljepšavanje, češće iniciraju seksualne aktivnosti i maštaju o seksu. Osim toga, uočene su i promjene u razini ljubomore.

Sve navedene promjene predstavljaju evolucijski adaptivne mehanizme, a paralelno s njima razvijali su se i mehanizmi koji su muškarcima omogućili da detektiraju plodnu fazu s ciljem povećanja reproduktivne uspješnosti. Detekcija plodne faze temelji se na njušnim, vidnim i slušnim informacijama.

Irena Pavela, Nataša Šimić, Matilda Nikolić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTIbuxin RapidMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: