x
x

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi oboljeli od gripe

  02.12.2014.

Dana 2. prosinca 2014. godine laboratorijski je potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. U uzorku bolesnice sa simptomima gripe, koja se javila u Kliniku za infektivne bolesti „dr Fran Mihaljević“, utvrđen je virus influence tipa A/H3 u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi oboljeli od gripe

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, ECDC-a, u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja.

Cjepivo protiv gripe koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva RH sadrži 2 podtipa virusa gripe A virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj započelo je 13. studenog 2014. godine i građani se i nadalje mogu cijepiti. Cijepiti se možete u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo uključujući i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Podsjećamo da je cijepljenje preporučeno za: sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju; sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene,  metaboličke…), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti; sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi) bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe; zdravstveni djelatnici i osobe koje skrbe o bolesnicima.

Dodatne informacije o cijepljenju protiv sezonske gripe, možete pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

Gripa.hr

Videoprezentacija dr. Draženović