x
x

Postoji li na Sljemenu opasnost od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom?

  01.05.2014.

Izvještaj o epidemiološkom izvidu na Sljemenu u svrhu procjene rizika zaražavanja djece s virusom HGBS-a u Domu Crvenog križa i bližoj okolici na Sljemenu

Postoji li na Sljemenu opasnost od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom?
Ne postoji neposredna opasnost za eventualni rizik od eksponiranja virusu HGBS-a.

Temeljem učestalih upita ravnatelja osnovnih  škola iz Zagreba o zdravstvenoj sigurnosti djece prilikom boravka u Domu Crvenog križa na Sljemenu, djelatnici  Službe za epidemiologiju HZJZ-a i ZZJZ  „dr. Andrija Štampar“ , uputili su se na Sljeme obaviti epidemiološki izvid i utvrditi eventualni rizik zaražavanja učenika sa virusom HGBS-a.

Pregledom samog objekta utvrđeno je da su prostorije za spavanje i boravak djece vrlo uredne, čiste, bez tragova infestacije glodavcima, što nam potvrđuju i djelatnici objekta. Prostorije za pripremu hrane i objedovanje također su čiste, uredne i  uređene prema  higijensko-sanitarnim pravilima, također  bez primijećene infestacije glodavcima. Pregled podruma i ostava također je ostavio dojam urednosti.Pregledom postavljanih kutija sa otrovnim mekama u objektu nije utvrđena  prisutnost glodavaca. Neposredna okolina je pokošena, uređena i nije utvrđena  prisutnost  glodavaca.   Komunalni otpad se odlaže u odgovarajuće spremnike, što sprečava glodavcima izvor hranjenja.  Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo „dr. A. Štampar“ ugovorno provode DDD mjere u samom objektu. S djelatnicima Parka prirode uputili smo se u rudokop, koji obilaze djeca u sklopu boravka na Sljemenu. U samom rudniku, a i bližoj okolici nije utvrđena prisutnost glodavaca.

Iz utvrđenih činjenica možemo zaključiti da ne postoji neposredna opasnost za  eventualni rizik od eksponiranja  virusu HGBS-a.

Mišja groznica - što sve treba znati? (Izvor: www.stampar.hr)

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr