x
x

Prikaz slučaja: Bolna dojka u trudnice

  21.04.2014.

Rano otkrivanje karcinoma znači rano liječenje i najbolju prognozu. Trudnoća je period u kojem se karcinom dojke može razviti, detektirati i liječiti.

Prikaz slučaja: Bolna dojka u trudnice

Karcinom dojke čest je karcinom u žena. Na četvrtom je mjestu uzroka smrti u žena među svim bolestima i prvi među neoplazmama. Rano otkrivanje karcinoma znači rano liječenje i najbolju prognozu.

Trudnoća je period u kojem se karcinom dojke može razviti, detektirati i liječiti. Prema literaturi Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju njegovo pojavljivanje u trudnoći je neuobičajeno sa sudjelovanjem 2-3,8 %. U trenutku postavljanja dijagnoze 1-2 % u trudnoći i čini 26 % svih karcinoma u trudnoći.

Prikaz slučaja

Pacijentica se javila zbog bolne kvržice na lijevoj dojci u 31. tjednu trudnoće. UZV-om i punkcijom dijagnosticiran joj je karcinom dojke. U 33. tjednu trudnoće učinjena je ljevostrana mastektomija gdje je uz kirurški tim sudjelovao i ginekološki tim, međutim nije bilo potrebno inducirati porod, već je trudnoća održana do 38. tjedna i tada je induciran porod. Nakon ciklusa kemoterapije pacijentica još prima terapiju taksolom.

Zaključak

Suspektnim bolnim promjenama dojke treba ozbiljno pristupiti unatoč trudnoći i prirodnom bujanju mliječnih žlijezda te krenuti s dijagnosticiranjem i liječenjem jer svako odlaganje može biti kobno.

Lorka Poropat Munda