x
x

Broj oboljelih od raka u svijetu raste alarmantnom brzinom, poručuje SZO

  Klara Čičić, dr. med.

  13.02.2014.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je izvješće „World cancer 2014“ kojime upozorava na alarmantni porast broja oboljelih od raka u svijetu te ističe glavne uzročnike i važnost mjera prevencije.

Broj oboljelih od raka u svijetu raste alarmantnom brzinom, poručuje SZO

Rak je vodeći uzrok smrti u cijelome svijetu 2012. godine. Više od 30% svih smrti uzrokovanih karcinomima mogu se spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika ili promjenom stila života.

  • Prestanak korištenja duhana i duhanskih proizvoda
  • Smanjenje tjelesne mase u pretilih
  • Smanjenje upotrebe alkohola
  • Povećanje tjelesne aktivnosti
  • Zdrava prehrana s puno voća i povrća
  • Zaštita od spolno prenosivih bolesti HPV infekcije i prijenosa HIV-a
  • Smanjenje onečišćenja zraka u gradovima

Uporaba duhana i duhanskih proizvoda ima najveći utjecaj na pojavu raka. Čak 22% svih smrti od raka i preko 70% karcinoma pluća uzrokovano je upravo cigaretama.

U Izvješću koje se objavljuje svakih 5 godina procjenjuje se da će stopa incidencije raka narasti s procijenjenih 14 milijuna u 2012. na 22 milijuna novih slučajeva raka godišnje u sljedećih 20 godina.  Preko 60% ukupno oboljelih od raka nalazi se u Africi, Aziji te Srednjoj i Južnoj Americi zbog nedostatnog ranog otkrivanja i liječenja. Vjerojatnosti izlječenja raste ako se rak otkrije u ranoj fazi. Prema podacima SZO rak pluća odnio je najviše smrti (1.59 milijuna smrtnih slučajeva), zatim rak jetre, želuca, kolona i dojke. Polovica svih karcinom može se spriječiti učinkovitijom primjenom dosadašnjeg znanja i spoznaja! Što se ekonomskog aspekta bolesti tiče, ukupni trošak na ove bolesti u svijetu dosegnuo je 1.16 trilijuna američkih dolara godišnje.

Stope incidencije raka u Hrvatskoj su, kao i u svijetu, su u porastu. Najčešće sijelo raka u muškaraca u Hrvatskoj su pluća, dok je kod žena na prvome mjestu dojka. Stopa incidencije raka za 2011. godinu iznosila je 477 na 100.000 stanovnika godišnje. I stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca nego u žena. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik.

Vlade svih zemalja moraju se truditi poticati mjere prevencije i ranog otkrića raka jer se njima može smanjiti i do 30% svih oboljenja od raka. Najvažnije mjere su smanjenje stope pušenja, uporaba cjepiva za sprečavanje infekcija koje mogu uzrokovati rak grlića maternice i jetre te smanjenje broja pretilih osoba. „Prikladnim zakonodavstvom može se potaknuti zdravije ponašanje nacije“, istaknuo je jedan od autora Izvješća.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalBisolexMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: