x
x

Zdravstveni pokazatelji iz baza podataka HZJZ-a

  21.01.2014.

Dojenačku i perinatalnu smrtnost ubrajamo u najvažnije pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva. Hrvatski zavod za javno zdravstvo značajno sudjeluje u procesu osiguranja kvalitete podataka vezanih uz određivanje uzroka dojenačkih i perinatalnih smrti te niza drugih pokazatelja neophodnih za ocjenu kvalitete perinatalne zaštite.

Zdravstveni pokazatelji iz baza podataka HZJZ-a

Hrvatska je zadnjih desetak godina imala stopu dojenačke smrtnosti oko 5/1.000 živorođenih, a u 2012. godini dolazi do značajnog pada na 3,6/1.000 živorođenih. Najčešći uzroci dojenačkih smrti su stanja iz perinatalnog razdoblja povezana s komplikacijama trudnoće (60%) i kongenitalne malformacije (30%).

Smanjenje dojenačke i perinatalne smrtnosti u najvećem dijelu ovise o mogućnostima preživljavanja djece niskih težinskih skupina iz prijevremenih poroda. Bez ovih osnovnih pokazatelja perinatalne zaštite te drugih pokazatelja perinatalne statistike koji se prikupljaju i analiziraju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nije moguće planiranje ni evaluacija organizacijskih promjena i različitih intervencijskih mjera koje mogu doprinijeti značajnom smanjenju perinatalnog i dojenačkog pomora.