x
x

Rat u Siriji donio poliovirus

  02.12.2013.

Ratni kaos doveo je do raspada zdravstvenog sustava u Siriji. Najnoviji problem je izbijanje epidemije poliovirusa. Od 1999.g. u Siriji nije bio prijavljen niti jedan slučaj polia, no u pokrajini Deir Al Zour 17. listopada otkrivena je skupina od 22 slučaja „akutne mlohave paralize“, što je ključni simptom kliničkog polia.

Rat u Siriji donio poliovirus

UN je naknadno potvrdio da je od toga najmanje deset oboljelih od dječje paralize.

Sirijski liječnici javljaju i o slučajevima u drugim dijelovima zemlje, tvrdeći da su sve žrtve djeca mlađa od pet godina. Sirijsko ministarstvo zdravstva započelo je s cijepljenjem dan nakon što su objavljeni slučajevi u Deir Al Zouru. Ipak, vrlo je teško koordinirati distribuciju i primjenu cjepiva u pretrpanim bolnicama širom zemlje. UNICEF procjenjuje da u Siriji nije procijepljeno 500 tisuća djece protiv ove bolesti, od čega u samom Deir Al Zouru njih 100 tisuća.

Zdravstveni stručnjaci su preklinjali svjetske sile da pregovaraju oko brzog prekida sukoba, kako bi se očuvala kvaliteta zdravstvene skrbi i izbjegao daljnji raspad. "Suočeni smo s globalnim javnozdravstvenim problemom koji zahtijeva djelovanje na najvišoj razini svjetske diplomatske zajednice", kaže jedan stručnjak.

Izvornik: bbc.co.uk
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.

VEZANI SADRŽAJ