x
x

Kako se smrt širi organizmom na kraju života?

  Gaela Szabo, mag. pharm

  29.07.2013.

Finalni biološki procesi u životu crva opisani su u novom članku objavljenom u PLOS Biology. Istraživanje otkriva kako se smrt širi poput valova od stanice do stanice dok cijeli organizam ne odumre.

Kako se smrt širi organizmom na kraju života?
Istraživanjem bioloških događaja do kojih dolazi bolje ćemo u budućnosti razumjeti i pokušati usporiti procese starenja i smrti.

Smrt pojedinačnih stanica djeluje kao okidač i potiče lanac kemijskih reakcija koje vode do razaranja staničnih komponenti. Molekularni mehanizmi ovog procesa relativno su dobro istraženi na staničnom nivou, međutim mnogo se manje zna o tome kako se smrt širi organizmom na kraju njegova života.

U crvu se proces umiranja tkiva može jasno vidjeti pod mikroskopom kao plava linija flourescencije koja se širi probavnim traktom crva. Nove studije pokazuju da je ta pojava uzrokovana procesom stanične smrti-nekroze, te da je njeno širenje organizmom potaknuto signalizacijom ovisnom o ionima kalcija. Mjerenjem flourescencije moguće je pratiti kako se smrt širi kroz tkiva dok životne funkcije nisu potpuno ugašene.

Također je otkriveno da blokadom tog međustaničnog signalnog puta možemo odgoditi smrt stanica uzrokovanu stresom ili upalom, ali ne možemo usporiti umiranje od starosti. To potvrđuje da je smrt rezultat starenja kroz različite procese koji se odvijaju paralelno.

Proučavani mehanizmi slični su onima aktivnima u sisavcima, što potvrđuje da su crvi korisni modeli za razumijevanje stanične smrti i njeno eventualno sprječavanje u drugim životinjama. Studija opovrgava i neke pretpostavke o molekulama koje uzrokuju uočenu flourescenciju. Ranije se mislilo da se radi o lipofuksinu koji se povezivao sa stupnjem molekularnog oštećenja unutar stanica. Nova saznanja impliciraju da je antranilna kiselina izvor plavog obojenja.

Preostaje rasvijetliti njenu ulogu i samu teoriju kako je starenje posljedica akumuliranja oštećenja na substaničnoj razini. Istraživanjem bioloških događaja do kojih dolazi bolje ćemo u budućnosti razumjeti i pokušati usporiti procese starenja i smrti.